петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Цената на 113-о място: Чавдар Николов от едноименната изложба на карикатури

Цената на 113-о място: Чавдар Николов от едноименната изложба на карикатури

Най-ужасното за един карикатурист е автоцензурата и мързелът. Никой няма да ти донесе на тепсия свободата, трябва да я отвоюваш.

Това заяви карикатуристът Чавдар Николов пред колегата ни Илия Вълков в един разговор от софийската галерия „Сезони“. Вчера там бе открита съвместна изложба на петима карикатуристи, наречена „113“.

113 е мястото, на което ни нареди „Репортери без граници“ по отношение на свободата на словото, обясни той. Всяка една от рисунките също се продава на цена 113 евро, като Николов се пошегува, че ако продължим да се сриваме в тази класация, то това би им донесло по-голяма печалба.

В политическата сатира на карикатуристите основен герой е премиерът Бойко Борисов, както и семейство Пеевски, Ахмед Доган, Меглена Кунева, медиите и др. лица от политическия живот.

Борисов е главен герой, защото има или пряко, или непряко участие в свалянето на карикатурите ми от Нова тв, припомни карикатуристът, заради когото бе организиран и протест.

Борисов обилно наторява средата, в която се развива тази медийна обстановка, и дори да не е много активен, дава възможност на хората, решили да му се докажат, да правят ужасни неща, добави художникът.

„Средата иска някакви по-простички неща и не се интересува от нищо, но ние затова сме карикатуристи и журналисти – да наложим и изискваме някакъв вкус в нея, да застанем срещу течението. Това, което става в България, не е никога спонтанно и масово, то се прави от 700 човека, но така, че да няма никакво връщане назад“.

Карикатуристът отбеляза също, че вестникът, който дълги години е традиционен носител на карикатурата, постепенно доброволно се отказва от нея и от битката с електронните медии. Според него обаче това не е изненадващо, предвид факта, че повечето медии у нас са собственост на едно семейство, за което тя не е удобна.

За да разбереш една карикатура, трябва да си подготвен и културно, и исторически, иначе нещата започват да се възприемат накриво, губи се метафората, казва още художникът.

Чавдар Николов признава, че не бих нарисувал вулгарни карикатури от типа на тези в „Шарли Ебдо“, но „понякога политическите събития стават толкова предизвикателно нагли, че едва се удържаме да не преминем границата на нашите естетически норми“. Гледайте целия разговор с него:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …