сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Целите за устойчиво развитие до 2030 г. обсъждат в София

Целите за устойчиво развитие до 2030 г. обсъждат в София

Публична дискусия на тема „Цели за устойчиво развитие: По-добър свят до 2030” се провежда днес в София. Специален гост и лектор на събитието е генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

С Илина Мутафчиева от Дружество за ООН в България от мястото на събитието разговаря колегата ни Александра Топчиева.

„Целите са поставени през 2015 г. и се стремят да споделят отговорността и партньорството между страните.

Част от тях, като борбата с неравенството, бедността и липсата на образование съвпадат с т.нар. цели на хилядолетието, но докато досега можехме да работим по всяка от тях отделно, тук фокусът е различен, тъй като те се възприемат като свързани и по тях трябва да се работи паралелно.

Освен това те са цели не само за правителствата, а за цялото човечество и всеки от нас“, каза тя.

Според Мутафчиева младите хора у нас, и особено учениците, не са запознати с тези проблеми и цели. Всичко това за тях изглежда доста абстрактно и се опитваме да ги информираме с по-интерактивни мероприятия, с публични събития, с влизане в час, разказва тя.

Според нея единствено осмислянето на проблемите и вникването в тях, чрез малките примери в България и чрез личен пример, могат да мотивират младите. Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …