сряда , 13 декември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Трудова борса прави връзката между работодатели и бежанци

Трудова борса прави връзката между работодатели и бежанци

Децата бежанци по закон имат право на специална защита. Те не могат да пребивават в лагери заради рисковете за тяхното здраве; също така и риск от физическа, психическа или сексуална злоупотреба. Според данни на Агенцията за социално подпомагане обаче това не се случва. Държавата трябва да подсигури на децата. За сега обаче само 17 деца от 425 регистрирани са получи необходимата защита.

В студиото на еМисия България гостуваха Катерина Стоянова – председател на УС на Сдружение за доброволчески труд CVS – България и Маргарита Спасова от Каритас и коментираха какви са механизмите бежанците у нас да намерят работа.

Катерина Стоянова каза, че предстои на 21 февруари трудова борса за бежанци. „Тази година се опитваме да направим информационни сесии, последвани от срещи с работодатели. Успели сме да съберем 8 фирми, а около 90 са желаещите да намерят работа. Проведохме интервюта с около 100 желаещи да участват в борсата. Фирмите са от хранително-вкусовата промишленост, шивашката, както и IT-индустрията“, обясни Катерина Стоянова. Тя ще се проведе в сградата на ЕК в България.

„Съдейки по огромния интерес, тези борси очевидно работят“, обясни от своя страна Маргарита Спасова. Тя разказа, че в Борисовата градина ще има и благотворителен маратон. „Всеки може да участва, имаме уникални ръчно изработени мартеници-медали. Събраните пари ще отидат екскурзии за търсещите закрила, за да видят България от нов ъгъл“, разказаха Стоянова и Спасова.

Вижте повече за благотворителните инициативи в следващото видео:

Вижте също

„Без целофан“: КОНПИ запорира имущество на Иво Прокопиев за близо 200 милиона лева

  КОНПИ официално огласи подробности за запора над имуществото на Иво Прокопиев и съобщи, че …