събота , 23 юни 2018
Начало / Жива връзка / Трудности при разкриването на избирателни секции в САЩ и Канада

Трудности при разкриването на избирателни секции в САЩ и Канада

Тече събирането на заявления за разкриване на избирателни секции зад граница. По закон, за да бъде открита секция, трябва да бъдат подадени поне 60 заявления. Максималният брой секции, които могат да бъдат отворени в страните извън Европейския съюз, пък е 35.

По-малко от две седмици преди крайния срок на 28 февруари Би Ай Ти провери къде се очаква да бъдат разкрити секции за гласуване.

Потвърдените заявления за гласуване извън страната до момента са над 10 хиляди. По традиция най-активни са българите, които живеят в Турция, Великобритания, Испания и Германия. Сънародниците ни в Съединените щати обаче отново изостават в подаването на заявления, включително и в Чикаго, където се намира най-голямата българска общност.

„Отправям настоятелен призив към всички наши сънародници – подайте заявление за гласуване. Трябва да се съберат 60 заявления, за да има открита секция. Нашата амбиция е да открием на три места повече в сравнение с последните президентски избори, а именно да има секции в Шамбург, Шилер парк и Елк гроув, но ако не се съберат 60 заявления за всяко едно от тези места, няма как да открием секция“, призова в ефира на Би Ай Ти генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев.

Засега единствено в Бостън и в Питсбърг са събрани достатъчно заявления за разкриването на избирателни секции. Най-близо до необходимия праг са Джаксънвил, Флорида с 40 и Сиатъл с 54 подадени заявления.

„До момента се сблъскваме с абсолютно същия проблем от миналата година, а именно независимо от нашите призиви, които отправяме във всякакви медии, в момента цифрите, които са пред мен от тази сутрин са много ниски и в един момент ще се получи същата история както на последните президентски избори – да има големи опашки пред изборните бюра и пак ще бъдем обвинявани, че нямаме добра организация“, каза още Иван Анчев.

Той подчерта, че е излишно е да се подават заявления за гласуване в посолствата и консулствата, защото там така или иначе ще бъдат разкрити избирателни секции.

„По силата на канадското законодателство в Канада се разрешава разкриване на секционни избирателни комисии само и единствено на територията на дипломатическите и консулските представителства. Това означава посолството ни в Отава и генералното консулство в Торонто. Както и досега сме правили обаче, по изключение сме поискали от канадската страна разкриване на допълнителни секции в Брамтън, Калгари и Ванкувър. В случай, че канадската страна разреши разкриване на избирателни секции в тези населени места, ние обаче трябва да имаме най-малко 60 заявления, подадени от наши сънародници, за да отговорим на условията и по българското законодателство за разкриването на такива изборни секции“, коментира за Би Ай Ти Петър Крайчев, генерален консул на България в Торонто.

До момента единствено Ванкувър се доближава към необходимите 60 заявления за разкриването на избирателна секция. На всички останали места техният брой е значително по-малък.

За президентските избори през ноември в Канада бяха разкрити 7 избирателни секции, а в Съединените щати – 35.

Къде в Европа вече са подадени нужните 60 заявления за откриване на извирателни секции – вижте във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …