четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Трите К“ – консенсус, конкурентоспособност и кохезия или българските приоритети за председателстото на Съвета на ЕС

„Трите К“ – консенсус, конкурентоспособност и кохезия или българските приоритети за председателстото на Съвета на ЕС

Първият проект на националната програма за българското председателство и основния пакет с приоритети за него, вече е факт. Името му е „Трите К“ – консенсус, конкурентоспособност и кохезия.

Консенсус за западните Балкани, Конкурентноспособност за единен пазар и дигитализация и Кохезия за сближаване по Финансова рамка 2020. С коментар по темата в студиото на еМисия България гостува проф. Динко Динков, преподавател по международни отношения в УНСС.

„Винаги има потребност за по-задълбочено вникване в значението на тези неща. Това означава, че все още не сме осъзнали къде сме влезли и какво ще председателстваме. От това неразбиране тръгват много смешни неща. Ние имаме остра потребност за укрепване на нашия авторитет в ЕС и чрез председателството може да го сторим „, каза проф. Динков.

Според проф. Динков в България не се обръща внимание на съществените въпроси касаещи председателството, като подготовката на кадрите.

„У нас въобще не се познава начина, по който Съвета на ЕС функционира – той се занимава с междуправителствено взаимодействие, това е орган, който приема решенията по особен начин – гласовете на министрите от различните държави членки имат различна тежест, на Германия гласа тежи много повече от този на България. Трябва да положим много усилия да подготвим министрите на България за ролята им в Съвета на ЕС, те не са виновни, че не са подготвени. Тези, които ще председателстват заседанията, тяхната подготовка е най-важна, инфраструктурата е второстепенен въпрос. Нашите министри няма да са готови, когато стане въпрос за гласуване, защото те не са запознати с тежестта на гласуването“, коментира проф. Динков.

Проф. Динков заяви, че не трябва да се залагат огромни очаквания относно избора на Мария Габриел за еврокомисар.

„Това не е наш еврокомисар, тя е служител на ЕС. Ако бъде уличена, че работи в полза на определена страна, може да се стигне до бламиране. Веднъж се опарихме, една кандидатура се провали преди години и ние не го разбрахме. Добре е, че Мария Габриел е излъчена от България, но тя няма какво да направи специално за България“, допълни проф. Динков.

„Важна е ролята на страната , която поема председателството, но трябва да се осигури приемственост между страната която приема и предава председателството“, заключи проф. Динков.

Целия разговор, вижте във видеото.

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …