събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Три пиеси в спор за наградата за драматургия на „Аскеер 2017“

Три пиеси в спор за наградата за драматургия на „Аскеер 2017“

Церемонията по връчването на театралните награди „Аскеер“ по традиция е на 24 май. За 13-ти път ще бъде отличен и драматургичен текст. 24 автори са участвали със свой текст в предварителната надпревара. Журито вече забеляза няколко тенденции.

„Без риск да пресилваме нещата, можем да установим, че имаме бум на комедиите“, споделя доцент Пламен Дойнов, член на журито.

„Това може би се дължи на изискванията на театрите – те поръчват подобни текстове. Те искат да поставят комедии, поради зрителски интерес“, пояснява доц. Дойнов.

Според него, това не означава, че животът ни е по-весел.

„Означава обаче, че искаме да се справим с трудния живот по весел начин“, разказва доц. Дойнов.

„По-важната тенденция ми се струва друга – че се затвърждава разнообразието на българската драматургия. Разнообразието е впечатляващо, това е важно.

Новите автори идват с един предварително забелижим професионализъм. Те очевидно са се учили, школували са се или са се самообразовали така, че могат да постигнат един приличен драматургичен текст“,- отбелязва още доцент Дойнов.

Три са пиесите, които журито номинира. Това са: „Добре дошли в България“ от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, „Спасителят“ от Кирил Топалов и „Пробен срок“ от Николай Гундеров. Коя от тях ще спечели наградата за драматургия, ще разберем на 24 май.

Какво още спедели доцент Пламен Дойнов, вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …