сряда , 12 декември 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Третият лъч на столичното метро е наполовина готов – до края на 2019 година ще бъде пуснат в експлоатация

Третият лъч на столичното метро е наполовина готов – до края на 2019 година ще бъде пуснат в експлоатация

До края на 2019-та година ще бъде пуснат в експлоатация първият участък от третия лъч на столичното метро. Изграждането му инспектира днес кметът на София Йорданка Фандъкова заедно с министрите Ивайло Московски и Нено Димов.

Стойността на третата линия на метрото, заедно с депото и с 20-те метровлака, които се произвеждат в момента, е близо половин милиард евро. От тях около 390 млн. евро са безвъзмездна финансова помощ.

Днес столичният кмет Йорданка Фандъкова инспектира част от новото трасе под улица „Георги Софийски“ и увери, че изграждането на третия лъч върви в срок. В момента се изграждат 12 км от третия лъч и 12 метростанции. Осем от тях ще бъдат пуснати през есента на 2019 г., а останалите до края на същата година.

„По мое настояване започнахме и вторият етап на метрото, а именно в „Овча купел“ до „Околовръстния път“ при Горна баня, защото „Овча купел“ е един район, изключително натоварен с недобро транспортно обслужване в момента“, каза Фандъкова

През лятото ще пристигнат и новите двадесет влака, произведени в Германия. Те са с намалено потребление на електроенергия. По думите на управляващите третият лъч е не само най-големият транспортен обект, но и най-екологичният. С построяването му около половин милион души в София ще ползват метрото всеки ден.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …