понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Травмата „Омраза“

Травмата „Омраза“

Психолозите Ирена Соколова и Калин Гайтанджиев анализират масовия обществен синдром „омраза“ – към всичко и всички, особено към успеха и властта. Защо е така и когато мразим другите, кого мразим всъщност? Как социалните мрежи мултиплицират хейта?

„Ситуацията с разделението на Европа, в която сме в момента, е отражение на нуждата колко автономен си. Всъщност, това е в основата на усещането дали искаш да си с другите, или да си повече „Аз“, коментира Соколова.

„Днес трябва да направим един анализ какво доведе до тези процеси, предизвикали Втората световна война и дали те няма да се повторят в нашето общество. Историята се повтаря и това е страшно“, смята Гайтанджиев.

„Много важна тема е апатията – усещането, че няма какво да промениш. Тогава човек остава празен от чувства“, допълва още психологът.

„Страхът и гневът са ни присъщи чувства. Омразата обаче не е само тяхна проекция. Тя може да е част от нашето израстване, формиране във времето, травми, които получаваме“, обяснява Соколова.

„Много малко са хората, които понасят отговорност и ние губим желанието да се реализираме. Общественият страх ни се отразява чрез бягство – така се стига до емиграция“, смята Гайтанджиев.

„Ако през годините си усвоил лицемерието като модел, значи някой много те е унижавал, тормозил и унижавал като малък. Това е един хамелеонски, защитен механизъм“, допълва още Соколова.

„Аз не мразя. Опитвам се да направя света малко по-добро място. За съжаление срещам силен отпор, защото освен с деца, работя и с родители“, признава още Гайтанджиев.

Вижте целия разговор в следващото видео!

 

Вижте също

Румен Радев и Александър Вучич обсъдиха проблемите на българите в Сърбия. За какво се договориха?

Президентът Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха с българската общност в …