неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Трансформацията на панелните квартали – във фокуса на One Architecture Week

Трансформацията на панелните квартали – във фокуса на One Architecture Week

Старите панелки на пловдивския квартал „Тракия“ са фокусът на тазгодишното, девето издание на One Architecture Week, която ще се проведе между 30 септември и 10 октомври в Пловдив.

За социалистическото градоустройство по принцип и уникалния начин, по който то се трансформира у нас чрез силата на гражданското участие, в еМисия България разговаряме с арх. Любомир Георгиев.

„Много хора приемат градоустройството и архитектурата от времето на соца като много българска тема, но тя е най-малкото източноевропейска, понеже такова строителство има в целия бивш соцблок.

Тя е и световна, тъй като макар тези технологии да са различни и да използват различни материали, то този начин на застрояване – с големи блокови пространства, го има навсякъде. Всички те отразяват една модернистична идеология за това как всеки трябва да рзполага с екзистенц минимум пространство“, обяснява той.

Според архитекта обаче по силата на ентусиазма и креативността си, начинът, по който панелните квартали се „облагородяват“ у нас, е действително уникален и необичаен за европейския мащаб феномен. Според тяхно изследване на „Тракия“, в квартала има икономика за милиони левове, социален живот, много инициативи.

Всичко – саниране, квартални градинки, будки, приземни магазинчета, офиси по етажите и т.н. – е направено от хората без никаква държавна субсидия, отбелязва арх. Георгиев.

Минаваме извън клишетата, за да покажем уникалното, добави той, като уточни, че не говори за естетика. Хората не чакат държавата, правят го сами, просто трябва да им се помогне да се структурира естетически и визуално това усилие, смята той.

„Каузата е да покажем, че това, които хората правят за средата си, е от огромно значение не само за тях, а и за администрацията, че милионите малки действия имат огромен ефект.“, заключи арх. Любомир Георгиев.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …