понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Тръмп започна работа по най-гръмките си и противоречиви обещания

Тръмп започна работа по най-гръмките си и противоречиви обещания

Америка все още изглежда в шок от това, че има президент-бизнесмен и милиардер. Но още по-невероятно изглежда, че той още от първите си дни в Белия дом се зае да работи по най-гръмките си и противоречиви обещания. И наистина удържа на думата си – вчера той даде зелена светлина за изграждането на стена по границата с Мексико.

Друг негов антиимиграционен указ обаче е по-важен за българите в тази страна, защото засяга имигрантите без документи, които ще бъдат заплашени с депортация с новите разпоредби на Тръмп.

Още в първите си президентски дни Доналд Тръмп даде да се разбере, че изглежда ще бъде човек на думата си. Републиканецът подписка указ за по-строго прилагане на имиграционните закони. увеличаване на митническите служители и насърчаване на депортации на провинили се имигранти.

Така под ударите на новите разпоредби могат да попаднат стотици хиляди, сред които и много българи. Тръмп дава по-голяма власт на имиграционните, които ще могат да си сътрудничат с местните власти, и да подсигурят масовите депортации, за които той обеща по време на кампанията си. Новата политика на администрацията ще застраши престоя в Америка на всеки един недокументиран имигрант срещу когото има повдигнати обвинения.

По времето на Барак Обама приоритети за депортация бяха само тези, обвинени в тежки и углавни престъпления. Но в указите си Тръмп дори стига по-далеч и така премахнати от Америка могат да бъдат и тези без статут, които според имиграционинте представляват заплаха за националната или обществена сигурност, или пък злоупотребяват с държавните помощи.

Новият президент спря федералното финансиране на така наречените градове убежища, където местните власти не си сътрудничат с имиграционните и не питат хората за техния статут.

Целта е и прекратяването на политиката, която позволяваше задържането на имигранти, извършили престъпление и последващото им пускане от ареста докато се чака съдът да се произнесе или да разгледа делото им.

Становището е, че това е довело до смъртта на много американци. Градове – убежища са някои от най-големите мегаполиси в Америка – Ню Йорк, Лос Анджелис, Сиатъл, Сан Франциско, както и градът с най-много българи – Чикаго.

Кметовете на тези населени места обаче застанаха категорично зад хората си и против указа на президента.

Но най-шокиращо за американци беше това, че Тръмп се зае с изпълняването на може би най-гръмкото си предизборно обещание – издигането на стена по границата с Мексико. Самият президент увери, че проектът ще бъде реализиран възможно най-бързо и дори строителството му може да започне до няколко месеца.

Той обаче не уточни какво ще представлява обектът, нито колко ще струва. Но за строежа на стената ще трябва да платят американските данъкоплатци. Тръмп призна, че не е ясно под каква форма ще стане плащането. Следващата седмица предстои среща между президента на Мексико Пеня Нието и Тръмп, но Нието вече изказа мнението си, че страната му няма намерение да плати за стената.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …