събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Тръмп загуби от Тед Круз в Айова

Тръмп загуби от Тед Круз в Айова

Милиардерът Доналд Тръмп понесе първа изборна загуба на първичните избори в щата Айова, сочат предварителните данни от гласуването.

Смятаният за фаворит за спечелването на номинацията на републиканците Доналд Тръмп отсъпи на сенатор Тед Круз. 28% от гласувалите са подкрепили Круз и 24% Тръмп. Трети в надпреварата при републиканците остана Марк Рубио.

В лагера на демократите разликата между Хилари Клинтън и Бърни Сандърс е по-малка от процент.

„Исторически в щата Айова избирателната активност е висока. Този път жителите показаха на Америка, че надпреварата ще бъде различна“, разказа Борислав Борисов, специален пратеник на Би Ай Ти в Айова.

По думите му технологиите вече са оказали влияние на изборите в САЩ и тепърва то ще се разраства.

„Бърни Сандърс, например, използва специално приложение за телефон, с което печели младите хора“, обясни Борисов.

В студиото на еМисия България колегата Драгомир Иванов коментира първите резултати от вота в Айова.

„Айова традиционно предизвиква вниманието, защото е първият щат, в който се гласува, и служи като някакъв вид лакмус. От друга страна, Айова не е показателен щат, тъй като кампанията там протича по автентичен начин – с доброволци от врата на врата. Кампанията ще бъде различна във всеки отделен щат“, посочи той.

Първичните президентски избори ще приключат през юни, а през юли демократите и републиканците трябва да обявят кандидатите си.

По думите на Даниела Димитрова, преподавател в държавния университет в Айова, пък ставаме свидетели на най-негативната кампания с крайни кандидати.

„В американската система медиите имат голяма роля“, категорична е Димитрова.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …