понеделник , 18 юни 2018
Начало / Жива връзка / Тръмп смекчи имиграционните укази

Тръмп смекчи имиграционните укази

Американският президент Доналд Тръмп удържа на думите си и издаде смекчени имиграционни укази. Знаете предишните му строги разпоредби, ограничаващи гражданите на 7 мюсюлмански държави, както и на бежанците да влизат в страната бяха блокирани от съда. Те предизвикаха вълна от недоволство в цялата страна и доведоха до хаос по летищата. Това накара Тръмп да премисли суровите си имиграционни промени.

В опитите си да избегне общественото недоволство, породено от противоречивите януарските имиграционни промени, Доналд Тръмп подписа нова версия на указите си. Този път с надеждата да не се стига до масови протести по летищата. Този път президентът не се показа пред камерите лично, а остави на членовете на кабинета да говорят.

„Разпоредбите, които президентът подписа сутринта, целят да направят Америка по-сигурна и да разрешат старите проблеми свързани със сигурността на имиграционната ни система“, заяви Джон Кели – министър на вътрешната сигурност.

„Нито една система не може да бъде безупречна. Американският народ трябва да има доверие, че ние се опитваме да подобрим процеса на проверка и по този начин да попречим на терористите да влизат в страната ни. До нашите съюзници и партньори по света: Моля разберете, че всичко това е част от опитите ни да елиминираме слабостите ни, от които радикалните ислямисти се възползват, за да носят с тях унищожение“, подчерта от своя страна държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Най-голямата промяна засяга Ирак. Страната вече не попада под никакви ограничения с мотива, че е един от най-важните американски съюзници във войната с групировката Ислямска държава.
Останалите 6 преобладаващо мюсюлмански държави ще трябва да се съобразят с новите укази. Техни граждани няма да могат да пътуват до Америка в рамките на 90 дни, считано от 16 март. Тогава указите влизат в сила.

Предишните промени влязоха в сила веднага и това завари много пътници блокирани на летищата. И още нещо важно – забраната няма да важи за притежатели на валидни зелени карти и визи. Бежанците, които към момента на подписване са били в процес на преместване към страната или имат статут, но още не са потеглили също ще могат да влязат в Америка.
За всички останали бежанци влиза в сила 120 дневен срок за недопускане. Тези 4 месеца обаче могат да бъдат подновени и по този начин процедурата да продължи. Макар и доста смекчени, новите разпоредби на Тръмп отново срещнаха недоволство сред хората.

Някои от тях смятат, че по този начин се ограничава достъпа на мюсюлмани в Америка, други са на мнение, че наистина трябва да се следи кой влиза в страната. Адвокати и защитници на човешки права се готвят за делата, които потенциално могат да бъдат заведени във връзка с новата забрана.

След 10 дни предстои да се разбере и дали разпоредбите ще доведат до нов хаос по големите летища в страната. Другата голяма тема, която вълнува страната е, че през уикенда президентът обяви, че предшественикът му Барак Обама е подслушвал телефоните в небостъргача Тръмп Тауър по време на предизборната кампания за президентските избори миналата година. И днес обаче твърденията за нов „Уотъргейт“ остават без доказателства.

Президентът Обама вече отхвърли версията на Тръмп като разпространи изявление, в което се казва, че нито той, нито член на кабинета му е имал правомощията да влияят на министерството на правосъдието, което се занимава с издаването на разрешителни за СРС-та.

От ведомството все още липсва коментар дали Тръмп действително е бил подслушван. От екипа на Тръмп днес обявиха, че държавният глава има достъп до секретна информация, с която никой друг не разполага. От там изглеждат сигурни, че спрямо милиардера са били приложени някакъв вид СРС-та и настояват конгреса да провери дали Обама не е превишил пълномощията си.

Междувременно законодателният орган е зает да разследва какви са връзките на Тръмп и администрацията му с Русия. А конгресмените са по-скоро озадачени от бомбата, която Тръмп хвърли в социалните мрежи и до колко приляга президентът да твърди такива неща, без да подкрепя думите си по никакъв начин.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …