вторник , 17 юли 2018
Начало / Жива връзка / Тръмп и разузнаването – Крис Караджов коментира скандала

Тръмп и разузнаването – Крис Караджов коментира скандала

Mиналата седмица в „Жива връзка“ анализирахме хакерския скандал между Русия и САЩ и твърденията, че руският президент Владимир Путин има пръст в избора на следващия американски държавен глава.
Победителят на изборите Доналд Тръмп отричаше тези подозрения и на няколко пъти изрази съмнение в спецслужбите, с които се срещна в края на седмицата.

На брифинга Тръмп бе запознат със заключението на разузнаването, което потвърди, че дългата ръка на Путин се е намесила в избора на милиардера чрез дискредитиране и подриване имиджа на опонента му Хилари Клинтън. Това е станало по време на кампаниите на двамата, а в операцията са действали хакери, изпълняващи заповедите на Москва.

Изводите не се харесаха на Тръмп, който определи действията на спецслужбите като политически лов на вещици и обвини демократите в заговор. Какви са красноречивите заключения от доклада и отговорът на Тръмп, който вече успя да промени позицията си, припомня водещият Павел Хаджиев.

Междувременно милиардерът номинира за директор на националното разузнаване бившия сенатор от Индиана Дан Коутс, който не е известен с добрите си отношения с Москва.

И още едно противоречиво решение от Тръмп. Той нареди всички дипломати, назначени от Барак Обама, да напуснат страните, в които са на пост до 20 януари – деня, в който ще встъпи официално в длъжност като 45-я президент на САЩ.

Експерти по международни отношения коментираха, че това не е необичайна практика, но обикновено идващите на власт президенти разглеждат някои индивидуални случай, докато тази конкретна директивата важи за всички.

Как Сената и политиците в страната реагират на изводите в доклада на разузнавателните служби в „Жива връзка“ коментира Крис Караджов, преподавател по журналистика в щатския университет в Калифорния.

По думите му реакциите са доста разнопосочни и „има известна писхеделика“ в това как се реагира.

Докато демократите и традиционните „ястреби“ са твърдо срещу Тръмп в това отношение, други изказват по-сългашателски възгледи, но като цяло огромната маса от сенаторите е на страната на заключенията, отбеляза той.

Балансът на мненията в Конгреса е по-деликатен и разводнен, но така или иначе по отношение на външната политика Сената има по-голяма тежет, добавя той.

Караджов посочи още, че новината е имала огромен отзвук в обществото и медиите и лично той не помни външнополитическа история в последно време, която да е била толкова широко коментирана и с подобна тежест.

Журналистът обаче е категоричен, че няма как разкритията да повлияят на изхода от президентските избори.

Какви са опорните точки в дневния ред и как се води хибридната война там – чуйте целия коментар на Крис Караджов:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …

3 коментара

  1. Дървосекачът

    Г-н Димитров !
    – Тук НЕ е Дир.бг.

  2. Случи се нещо прекрасно и иронията е , че никой не разбра иронията на случилото се с изборите . Кучката на статуквото спечели народният вот, но загуби изборите , но това всъщност е справедливо , защото своята номинация тя също спечели срещу народният вот на демократите , които предпочетоха Сандърс. достатъчно е да видим кой с какви пари подпомогна кандидатите и ще ви стане ясно каква е играта . Сега виновен бил Путин и неговите хакери . Това е смешно , защото хакерите не са направили нищо повече от това да извадят кирливи ризи избирателно и да увеличат прозрачността , която явно е недостатъчна . Ако всичко при демократите бе беше честно и нямаше проблеми , ако политиката и бизнеса се правеха абсолютно прозрачно , щеше ли да има смисъл от хакерска атака ? Задават ли си този по-важен въпрос американците или им наливат в главите страхове от вечният враг. Демокрацията ли е в опасност или олигархичният модел?

  3. Антония

    BiT – пускайте си статиите на спелчек преди публикация – тук има всичко: от „случай“ за мн.ч., до „писхаделични“ и грешки с пълните членове.