четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Трайчо Трайков: Важно е България да си поиска надплатените суми към „Газпром“

Трайчо Трайков: Важно е България да си поиска надплатените суми към „Газпром“

Ключова среща на газови експерти и държавници – България се подготвя да предоговори цената на руските газови доставки – възможност предоставена от решението на ЕК за „Газпром“.
До 4 май – буквално дни преди крайния срок за искане на по-евтини доставки България ще има становище. Темата коментира в студиото на еМисия България Трайчо Трайков – бивш министър на икономиката и енергетиката и енергиен експерт.

„По същество предложенията на „Газпром“ са неудовлетворителни“, смята Трайчо Трайков. По думите му, има технически въпроси за доставка, включително за доставка от газови оператори от Словакия и Унгария.

„Най-важното е, че тези ангажименти важат за 8-годишен период. На всеки две години страните имат възможност да искат предоговаряне на условията. В най-добрия вариант би трябвало на всеки 3 месеца да се преразглеждат цените и те да се коригират почти автоматично, а не толкова тромаво“, посочи енергийният експерт.

„Първата голяма забележка е за механизма за тези ценови преговори. Газпром предлага да нанесе едностранно тези корекции в договора. Това е проблем. След като се приемат предложенията, никоя страна няма право да повдига въпроси в следващите 8 години, а един от най-големите въпроси за нас е въпросът за надплатените суми“, заяви Трайчо Трайков.

„Говорим за стотици милиони, а може би и за милиард лева. Важно е за България да постави искането за компенсация за тези надплатени суми“, добави още той.
По думите му, търговията в един свободен пазар би трябвало да бъде максимално прозрачна и открита.

Трайков каза, че предстоящият дебат в парламента тази сряда е добра стъпка, за да могат всички политически и парламентарно представени сили да присъстват. Той посочи, че сред засегнатите страни от „Газпром“ имат в момента различно отношение. „Някои настояват за директна наказателна глоба. Изисква се много настойчивост, амбиция, смелост, професионализъм в българските държавни лица“, категоричен е Трайков.

Чуйте целия разговор с Трайчо Трайков в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …