сряда , 21 март 2018
Начало / България избира / Трайчо Трайков: Сам човек не може да направи нищо

Трайчо Трайков: Сам човек не може да направи нищо

„Ще работя за енергийно бедните българи. Готов съм да създам съвет, който да решава по прозначен начин за президентските назначения. Ще налагам вето, когато важни закони се приемат с по-малко от 120 депутати по важните въпроси – закони за данъци, изборни правила. Ще внеса със сигурност предложение да бъде намалена парламентарната квота във Висшия съдебен съвет. Бих внесъл и промяна, която да касае реформата на „съветската“ прокуратура“.

Това са ангажиментите, които кандидатът за президент, издигнат от Реформаторския блок Трайчо Трайков пое в ефира на Би Ай Ти. Той бе изправен пред въпросите на трима журналисти – Илия Вълков, Силвия Великова и Емилия Милчева.

Би Ай Ти потърси какво показаха знаците от времето и припомни какво се е случило в годината на раждане на Трайков, както и в следващите, важни както за неговия личен живот, така и за живота на България и света. Вижте паметните събития, събрани в няколко минути:

„На 10 ноември 1989 г. бях в една кръчма на пл. „Гарибалди“. Пиехме чешка бира с приятели. Чухме, че се е случило това. Казахме си, че сега навън ще има манифестации. Излязохме, но нямаше никой“, спомня си паметната дата днешният претендент за „Дондуков“ 2 Трайчо Трайков.

„Повярвахме и оттогава бях сигурен, че се случва нещо голямо. Започнах да си водя дневник. Той е някъде вкъщи сред книжата. Там пише например: „Днес бяхме пред румънското посолство, скандирахме срещу Чаушеску. Тогава нямаше Интернет и трябваше да съхраня нещата“, сподели Трайков и добави, че тогава очакванията са били промените да се случат много по-бързо.

„Аз много бих искал премиерът да разкаже как контактува с хора като г-н Прокопиев“, отговори кандидатът за президент на Емилия Милчева, която задава въпросите от името на опонентите на Трайчо Трайков.

Кандидатът за президент разказа, че преди да стане министър с него се свързал Симеон Дянков, с когото са били колеги в икономическия институт. „Той ми каза, че трябва да се видим с Бойко. Говорихме 5 минути, така получих предложение за поста. Говорихме в сградата на Столичната община. С Иво Прокопиев се запознахме години по-рано, когато видях обява в икономическия, че се търсят икономически репортери. Това се случи през 1991 г. Иво беше началник на отдела на икономическите репортери. Поработих няколко седмици. Казаха ми, че правят нов вестник – „Банкер“. Имаше няколко дни сухи тренировки. Първият брой на 1 страница, аз написах челото на вестника. Беше анализ на бюджета. Опитах се да си уредя интервю с тогавашния заместник-министър Димитър Костов, но не успях“, спомни си Трайков за първата среща с Иво Прокопиев.

Той е категоричен, че тези два месеца, в които е работил като журналист, са били най-напрегнати в живота му. „Стори ми се, че журналистиката е ужасно най-стресиращата професия на света, абсолютно по-ужасно от министър. Тези два месеца бяха най-стресиращото време от живота ми“, призна Трайков.

Той каза, че е приел да стане министър, защото след правителството на Тройната коалиция е смятал, че това е уникален шанс в живота – да имаш възможността да направиш нещо.

„Всички неща около енергетиката, Батко и Братко, Румен Петков, Румен Овчаров, бяха отвратителни. Имах представа какво се случва в страната и смятах, че когато нов човек е получил голямо доверие от хората има уникална възможност да преобърне нещата. Разглеждах се като безпартиен експерт. Не посмях да кажа, че съм политик. Амбициозен човек съм“, подчерта кандидатът за президент.

Трайков коментира и темата за енергетиката, зелената енергия, както и обвиненията, че заради него сметките на хората са били натоварени с 800 лв. за зелена енергия 1 мегават, без ДДС.

„Когато отговарях на парламентарни въпроси, започвах с твърдението, че трябва да има образователен ценз за влизане в Народното събрание. В последствие разбрах, че има високомерност. В крайна сметка народните представители представят народа – има и умни, и глупави, и измамници“, посочи Трайков.

„Тройната коалиция се бяха подготвили да си построят такива инсталации за 12 000 мегавата – 10 пъти повече от всичко, което имаме в момента, ВЕИ-та. Бяха подготвени тогава. На ръба на закона спирахме всички тези проекти, за да не станат високите цени. Докато аз бях министър, бяха вкарани в експлоатация, започнати и завършени само една шеста част от всичко, което имаме сега и една шейсета, от всичко, което имахме, ако не бях станал министър“, обясни претендентът за „Дондуков“ 2.

„Дълбоко вярвам, че президентът има много повече правомощия от изрично записаните в Конституцията. За да стигнем до там, че едно телевизионно предаване може да бъде последна инстанция, то тогава представете си какво може да направи президентът със своя морален авторитет, със силата на това да е избран с най-големия мажоритарен избор в страната, със силата на това се обръща към НС и нацията толкова често, колкото иска по каузи, които смята, че са важни за много хора. За енергийната бедност, смятам, че президентът не се налага да се очаква, че трябва да страни от всичко, което не му е изрично записано в Конституцията“, отговори Трайков на въпрос на Емилия Милчева.

Той обясни, че енергийно бедните имат проблеми, а енергийната бедност се определя като процент на месечните доходи на човек – около 30%. По думите му навсякъде по света тези хора се подпомагат като част от социалната система на страната.

Неминуемо ще бъда ангажиран не само със социалната част на този въпрос, макар че президентът не може да замени всички институции, на които това им е работата. Не може един човек да се справи с всичко“, призна Трайков. Той каза, че има само един човек в България, който твърди, че може да се справи с всичко. А на въпроса на Силвия Великова, която говори от името на привържениците, кой е този човек, Трайков отговори – Чък Норис.

Лидия Станкова от Хасково зададе въпрос на Трайчо Трайков, свързан с последния казус с върнатите на Турция турски граждани, които са потърсили убежище в България.

„Щастлив съм и горд да имам ген. Събев до себе си в тази кампания. Той е изключително достоен човек, прозападно ориентиран, патриот. Българският патриотизъм предполага отношение към хората, които са преследвани. Човешките права не могат да бъдат второстепенни пред никои политически обстоятелства. Това как демократична България гарантира човешките права, е записано в нашите закони“, категоричен е Трайков.

На въпрос дали Турция е заплаха за националната сигурност на страната ни, той каза, че можем да се чувстваме сигурни, като използваме добре солидарността и ресурсите на съюзниците ни в ЕС и НАТО.

„Турция е съюзник в НАТО, не представлява непосредствена заплаха. Обаче като демократична европейска държава ние имаме ангажимент да поддържаме необходимите високи стандарти за това демократично настояще. Вярвам, че демокрацията не е дадена даром и не е завинаги. Трябва постоянно да я отстояваме със стъпките си, иначе има риск тя да ерозира“, категоричен е претендентът за „Дондуков“ 2.

На въпрос на Илия Вълков, за какво би свикал КСНС, ако сега беше президент. Емилия Милчева допълни въпроса: „Турция пуска 10 000 души. Правим на границата бежански лагер до Харманли. Става епидемия. Умират хора, умират деца“.

„Не мога да приема, че през ХХ век една европейска държава не може да се справи с каквато и да е опасност, свързана няколко хиляди души. Нещата се преувеличават по един брутален начин и то с причина“, категоричен е кандидатът за президент по повод говоренето, свързано с бежанците.

„Не мисля, че Турция ще бъде реална заплаха, но трябва да реагираме като държава с достойнство. Това го казвам по повод последните речи на президента Ердоган. Но когато той казва, че сърцето му е в Кърджали и Солун, че и по-нататък в Босна, аз очаквам някой в държавата да реагира“, добави Трайков.

„Ние сме на три морета и на два океана, защото това е общият ни европейски дом“, категоричен е той. Кандидатът на Реформаторския блок каза, че има два вида патриоти – „патриоти“ и български патриоти. По думите му, дипломацията има за задачи да намира правилния начин и време да отговори на такъв вид предизвикателства. Той е убеден, че службите и органите на държавата не трябва да оставят такива неща без последствие по начина, по който са оставили изказванията на Путин.

Той коментира и темата за подслушването и опроверга собственото си изказване по времето, в което беше министър, в което твърди, че няма нищо против да бъде подслушван. Трайков обясни, че е имал предвид това, че подслушването може да има и добри страни, тъй като всичко остава на файл и ако случайно бъде забравено, може да се припомни. А иронията му тогава е останала неразбрана.

Той цитира изказванията на Румен Радев и Цецка Цачева, които казват: „Ако една страна е признат агресор, защото е нарушила собствения си ангажимент, значи не трябва да носят санкции. Бих искал Радев да отиде при хората в Кърджали и да каже на хората, че това е ок и Турция, ако си е харесала парче, да си го присъедини. Какво са санкциите? ЕС наложи санкции на няколко руски олигарха и приятели на Путин да пътуват в Европа и да теглят кредити. В замяна Путин наказа всички руски граждани като им забрани да купуват европейски стоки и наказа европейците, които не могат да купуват руски стоки. Това е крайната точка на нечестното в политиката“, обясни Трайков.

На въпрос дали би се срещнал с президента Владимир Путин, той отговори, че зависи от момента и контекста, но това не би и била първата желана от негова страна среща. И въпреки това той не изключва възможност от такава среща да произтече нещо добро за България.

Трайков коментира и темата с КТБ като посочи, че не би влязъл в обувките на прокуратурата.

„Фактът, че първо това стана възможно, показа колко е пробита системата на правосъдие. Ако имаше съдебна система на място, щеше да има БНБ на място. А ако имаше БНБ на място, нямаше да има КТБ. Прокуратурата е длъжна да стигне до хората, които спечелиха и оркестрираха създаването на КТБ в този вид и ограбването й“, категоричен е Трайков.

Той смята, че решенията за президентските назначения трябва да бъдат системни „Бих се замислил сериозно за съвет по назначенията, които президентът може да прави по Конституция. Съвет в обществено приемлива и вдъхваща доверие форма, който по един прозрачен начин да преценява и прави тези назначения. Бих подписал указ за указите – как президентът прави назначения. Ще има конкуренция и обществено вглеждане“, заяви Трайков.

На въпрос дали би назначавал хора с агентурно минало, той каза, че познава такива, които изглеждат умни, но дори и тях не би назначил. „Това е въпрос на моята субективна преценка“, добави кандидатът за президент.

„Понякога съм хващал хора, които са приемали със своите рецептори натиск, който е бил насочен към мен и когато съм ги хващал, съм ги уволнявал“, подчерта още той.

По думите му КТБ е само едната кражба – това са еднократни бонуси. „Всяка година ни крадат от газовия договор, който Румен Овчаров промени през 2006 г.“, добави претендентът.

Той каза, че за него Изборният кодекс и начинът, по който хората в чужбина могат да гласуват, е едно изразяване на факта, че българите в България и българите в чужбина са неделима част от българската общност.

Трайков изслуша въпрос и коментар от университетския преподавател от Истанбул Азис Шакир Таш, който зададе въпрос за ограничаването на изборните права на голяма част от българите в чужбина. Азис Шакир Таш каза, че като работещ в Турция и с наблюдение върху избирателите там, смята, че всички са възприели промените като дискриминация на етническа основа и се чувстват обидени и попита как би премахнал това чувство на обида.

„Откакто РБ влезе в правителството, аз не съм приел нито един пост от Реформаторския блок. Познавам Азис, учили сме заедно арабистика, имам и негова стихосбирка. Сигурен съм, че неговото негодувание е съвсем искрено. Това може да бъде решено с електронното гласуване. А драмите по повод секциите в Турция, са свързани с неспособността на българската държава да защити честността на вота в много секции в Турция. Там може да се случи всичко. В Турция изборите ги контролира Ердоган, имаме едно наум. Кръчмарските патриоти, които искаха да прекратят злоупотребите, са изпратили само петима души“, добави още кандидатът за президент.

Той каза, че ако беше държавен глава, щеше да наложи вето върху ограничаването на секциите в чужбина, както и върху квадратчето: „Не подкрепям никого“.

„Щях да наложа вето и бих го правил. Смятам да го правя винаги, когато важни закони се приемат с по-малко от 120 депутати по важните въпроси – закони за данъци, изборни правила. Националният идеал вече не е същият – вече няма граници. Дори в сърцето, дори в сърцето на Ердоган. Тези хора трябва да знаят, че са част от българската нация. Комуникациите, пътуването и общуването е безпроблемно, лесно и евтино. Време е държавата да бъде на висотата на технологиите, да покаже на хората, че носят същата отговорност и права. Терминът емигрант трябва да придобие нов смисъл. Познавам богати хора, които обичат България и живеят в България“, добави Трайков.

На въпрос на Силвия Великова дали ще успее да спечели гласовете на тези хора, той каза, че по-скоро да, тъй като те имат силата да бъдат свободни.

На въпрос дали би отказал подкрепата на ДПС, той каза, че ситуацията се е получила едновременно и много смешно, и много тъжно за краткия период, в който Путин и Ердоган са били противници.

„Наложи се ДПС да се сцепи по тази линия и всички изпаднаха в много конфузна ситуация. Това е забавно, но всъщност е много тъжно. Не бих отказал, бих поискал подкрепата на всеки български гражданин, но не бих приел подкрепата на брокер на гласове – каквито са ДПС и ДОСТ“, категоричен е Трайков.

Кандидатът за президент не допуска хипотезата да не отиде на балотаж. Според него това предизборно говорене и резултатите от социологическите проучвания подготвят хората за това, което ще се случи и ги облъчва. Това, по думите му, се прави, за да не се изненада никой след изборите, че откраднатите гласове дават предварително обявените резултати.

Трайков заяви, че на втори тур би поискал подкрепа от всички българи и добави, че му е все едно с кого ще бъде на балотаж, тъй като всичките му опоненти са еднакви – петима открито червени, една скрито червена и няколко екзотики.

По повод въпросите от референдума, той каза, че партийната субсидия е много висока и не знае колко по-ниска трябва да бъде. „Още повече, че сега знам колко струват медийните пакети и целия масраф по изборите. Тези пари са от данъкоплатците – гражданите си плащат, за да бъдат информирани. Получават се парадокси – големите партии да имат много пари на депозит. Дали чак един лев трябва да бъде субсидията, не съм сигурен. Търсен е шоковият ефект от референдума, а не работещи решения“, убеден е Трайков.

Той разказа за опита си по време на предизборните обиколки и обясни, че му задават всякакви въпроси, но основното, което забелязва, е, че всички те са свързани с липсващата справедливост.

„Ще внеса със сигурност предложение да бъде намалена парламентарната квота на ВСС. Бих внесъл и промяна, която да касае реформата на „съветската“ прокуратура“, категоричен е Трайков.

На въпрос колко македонци ще направи български граждани, той каза, че македонци няма, а всички са българи. И добави, че въпросът е колко от тях искат да бъдат българи. „Тоталитарният режим се провали тотално в защитата на българските интереси в Македония. Нелепа е ситуацията да не можем да подпишем договор за добросъседство. Това е най-протоколната част – дотолкова сме изпуснали нещата в Македония“, смята претендентът за „Дондуков“ 2.

В студиото той видя и чу мнението за себе си от някои от най-близките му хора – Катя Кенарова е била негова учителка по литература. Елизабет Стоянова е негова братовчедка и разказа любопитни подробности за склонността му към екстремното. Най-емоционален за Трайков бе разказът на Димитър Коцев – Шошо, който е бил негов съученик. Той дори каза, кои са били трите заучени реплики на Трайков. Вижте ги в следващото видео:

Трайков каза, че не плаче често, но всичко зависи от емоцията. „Мен ме трогва единствено, но пък често ми се случва, най-вече изкуството. Книга или филм, когато има сцена, която показва величието на човешкия дух“, призна кандидатът за президент. Той сподели, че много обича да преживява нови неща, да научава нови неща, да тръгва по нови пътечки и улички.

„Не ми се струва комфортно преживяване да бъдеш държавен глава. В началото просто исках да вдигна летвата, пък нека ме подобрят. Сега си казвам – добре, че се кандидатирах“, добави канидатът за държавен глава.

Първа дама ще бъде любимата му жена, заяви още той и тя ще стои редом до него.

Той бе запитан и дали не се притеснява, че съпругата му Милена Маркова е била член на борда на директорите на НЕК, продал старото оборудване за АЕЦ „Белене“.

„Трябва да се стигне до дъното на тази история. Говорил съм с нея по този въпрос, знам какво се е случвало. Притеснявам се от действията на прокуратурата, защото на свой гръб съм изпитал приомите им. Очаквам всякакви магарии. На никой не му е приятно. Да не забравяме, че тази прокуратура направи разследване срещу действащия президент Росен Плевнелиев, което е немислимо“, добави Трайков.

Той се обърна и с призив към избирателите да гласуват спокойно за него, тъй като застава зад думите си и завърши с: „Да живее България!“

Чуйте целия разговор на журналистите Илия Вълков, Силвия Великова и Емилия Милчева с кандидата за президент Трайчо Трайков, издигнат от Реформаторския блок, в следващото видео:

Вижте също

Бойко Борисов поздрави БСП за мъжката битка, Христо Иванов призова за подкрепа българите в чужбина

Христо Иванов от „Да, България“ се обърна към българите в чужбина, които все още не …

6 коментара

 1. Здравейте,
  Това е да се информира широката общественост, че г-жа Джейн Алисън, частен кредитор заем има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и дружества по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се днес с нас по електронна поща, така че можем да ви дадем нашите правила и условия за заем при: (saintloanss@gmail.com)

 2. Дървосекачът

  Г-н Трайков се представи Добре…. НО ! :
  – защо Нямаше Директни тлф/скайп/чат, БиАй ?! …Би следвало да Осигурите за нататъка.
  ….отделно – де-факто тойСам Изказа че НЕ може да се справи с Цялата ‘плеяда’ на ‘наште’ (‘избранници’/’елит’), която Целево освинсва Всичко у Нас !, ерго
  – проблемът Е Системата ! – ‘системата’ на ‘наште’ Трябва да я Изкореним ВеднъжЗавинаги !!!
  Ние. Всички. Заедно.
  –> Двустъпковата, Хора !

 3. Румяна Таслакова

  Убедителен кандидат! За мен единственият, който заслужава доверие. Жалко само, че това предаване не се гледа масово.

 4. Българин

  Май май Трайков е единствения нормален кандидат.

 5. Българофил

  Трайков е невероятно попадение и шанс за българите.Успех! България има нужда от ВАС!

 6. В цялата тази кандидат-президентска сбирщина на бивши комунисти и бивши милиционери, Трайков е ЕДИНСТВЕНИЯТ про-европейски и про-западен кандидат.