петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Трайчо Трайков: Песимист съм за АЕЦ „Белене“, освен ако държавата не подслади офертата

Трайчо Трайков: Песимист съм за АЕЦ „Белене“, освен ако държавата не подслади офертата

Кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков бе гост в студиото на еМисия България и коментира проекта АЕЦ „Белене“ и предстоящите президентски избори.

„Това беше проект, започнат по изключително погрешен начин, без да има договор. За това бе определена цена, която България трябва да плати за поръчаното оборудване. Това ни вкара в проблема. Когато през 2009 г. правителството се зае с проекта, моето искрено желание беше да превърнем този проект в икономически изгоден, който да отговаря на нашите потребности. Нямаше нито желание, нито разбиране как това трябва да се случи. Това доведе до края му“, обясни Трайчо Трайков.

„По-интересният въпрос е възможно ли е прокуратурата да докаже вината на някой, когато всички виждаме негативните последствия. Винаги е било проблем, че като обща позиция доста често сме пробити. Няма как НЕК да води собствена политика и това да е нещо нормално. Има си механизми за съгласуване“, добави Трайков.

Той припомни, че през 2008 г., когато е поръчано оборудването, е имало опит да се обясни, че тогавашните шефове на НЕК по времето на Тройната коалиция, са направили поръчката на своя глава.
„Никога не съжалявам за решения, които съм вземал, защото те са били най-добрите за момента с информацията, с която съм разполагал. Това се отнася за всяко решение, които хората вземат в живота си. Времето, през което се опитахме да санираме проекта, би могло да се отчете като загубено“, подчерта Трайков.
Той посочи, че не е тайна кой е архитект на Тройния шлем и намекна за Георги Първанов. „Сега този човек си има аватар – казва се Ивайло Калфин и се бори в президентските избори. Чака ни същото като това, което вече сме видели“, коментира Трайков.

Той анализира и идеята на правителството – активите на проекта да се предложат на частен инвеститор. „Това, погледнато строго икономическо и финансово, е разумна политика. Когато имаш нещо, в което си инвестирал, но не можеш да го продължиш, търсиш инвеститори. Няма ядрена централа, която да се строи някъде като чисто частен проект. Това са изключително скъпи проекти. Винаги се търси нещо от държавата – гарантирани цени или пазар. Песимист съм за тази идея, освен ако държавата не подслади офертата“, добави кандидатът за президент.

Мотото на кампанията му е „Силата да бъдеш свободен“. „Чувствам се независим и свободен. Имам предимството да съм го проверил на практика. Това, което казвам е подплатено с политическата ми биография. За мен и двете думи са важни – и силата, и свободата. България има десен кандидат-президент. За нещастие само един. Президентът не трябва да бъде опозиция, нито трябва да бъде управляващ. Президентът трябва да бъде коректив. Няма как да не бъде чут“, подчерта Трайков.

Чуйте целия разговор с кандидата за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков за АЕЦ „Белене“ и ролята на държавния глава в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Трайков е СЕКСИ! Факт.