неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Трайчо Трайков: Не мога да прекъсна връзката с хората, очакващи политическо поведение и принципи като моите

Трайчо Трайков: Не мога да прекъсна връзката с хората, очакващи политическо поведение и принципи като моите

Давам си сметка, че представлявам политическо поведение и принципи, които не са най-модерните в момента нито в България, нито по света. Смятам обаче, че не е почтено да се прекъсва връзката ни с хората, които имат нужда от такова политическо поведение.

Това заяви в еМисия България Трайчо Трайков, който гостува за пръв път в Би Ай Ти след президентските избори, на които бе един от кандидатите.

Той подчерта, че по чисто технологически причини в момента няма време за създаване на нови политически субекти до евентуалните предсрочни избори.

„Има обаче идеи и хора, които искат да се включат, чувстват морален ангажимент и смятат, че нещо трябва да се направи, и затова няма начин това да не се случи. И аз съм от тези, които усещат такъв ангажимент, но в каква роля и в какъв момент – това не мога да кажа сега“, добави той.

По думите му политическият живот у нас „ври и кипи“ и постоянно стават и ще стават нови неща.

На въпрос би ли участвал в служебен кабинет, той напомни, че винаги в подобни ситуации името му се оказва в подобни списъци. Мисля, че бе разумно предложението на президента Росен Плевнелиев да поемат отговорност за това заедно с новоизбрания за президент Румен Радев, коментира Трайков.

Трайчо Трайков припомни още, че според статистиките президентската им двойка е имала най-високи резултати в Европа и Америка, а профилът на гласувалите за тях тук и в чужбина е на образовани, работещи хора с висше образование, за които материалното състояние не е приоритет номер едно.

Искам България да бъде съставена именно от такива хора – уверени, образовани, които не се притесняват за хляба си, подчерта той.

Трайков отбеляза още, че в последно време явно е модерно да се говори против популизма – и то от неговите представители.

300 лв. не са високи пенсии (предложението на патриотите за вдигане на пенсиите – бел.ред.) и не смятам, че държавата не може да ги дава, но и с тях ще сме на дъното на ЕС, а причината е, че твърде много се краде и това, което стига до бюджета и социалните системи, вече не е достатъчно, коментира той.

По думите му страхът от бежанците и тероризма е бил засилен до неоправдани трели. „Каква държава е тази, която не може да се справи с 5-6 хиляди чужденци, това не би трябвало да е проблем за нормално работеща държава, администрация и служби. Но на подсъзнателно ниво хората явно подкрепят явления, които отричат държавата“.

Чуйте целия разговор с Трайчо Трайков във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Трайчо Трайков – гласът на разума в българската политика.