сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Трайчо Трайков: „Лукойл“ би могъл да бъде глобен с 10% от оборота си

Трайчо Трайков: „Лукойл“ би могъл да бъде глобен с 10% от оборота си

След като по искане на „Нова република“ съдът разпореди на финансовото министерство да разсекрети информация за собствеността на данъчните складове за горива, стана ясно, че „Лукойл“ държи над 80 на сто от дизеловите и над 90 на сто от бензиновите складове.

Междувременно в петък от „Лукойл“ изпратиха изявление, в което се твърди, че от 134 данъчни склада за гориво само четири са техни.

Темата за монопола в „Честно казано“ коментира бившият енергиен министър Трайчо Трайков и кандидат за депутат от „Нова република“, който припомни, че той не е тяхна констатация, но и на Комисията за защита на конкуренцията, която на два пъти каза, че има поблем с акцизните складове.

Беше секретно само колко точно голям е проблемът, за да не се види колко се е влошила ситуацията от 2011 г. насам, когато по информация на тогавашния министър на финансите Симеон Дянков се виждаше, че 80% от капацитетите се държат от две фирми, докато сега 90% се държат от една, добави Трайков.

По повод писмото от „Лукойл“ той подчерта, че макар да може да се види бройката на складовете, остава скрит техният капацитет, а именно това е важното.

Надценките в търговията на дребно са много големи в България – 30 ст. на литър гориво, а това е възможно благодарение на господстващото положение, като това при акцизните складове се превръща в предпоставка за налагане на другото, обясни Трайков.

„Лукойл“ би могъл да бъде глобен с до 10 на сто от оборота си, което е около 500-600 млн. лв.

смята бившият енергиен министър по отношение на мерките, които държавните регулатори биха могли да вземат.

КЗК показва, че не може да си върши работата, но Министерският съвет може да наложи извънредни мерки при влошена ситуация на пазара – като налагане на пределни цени, вкарване на определени сектори в регулационен режим и т.н., коментира Трайков.

Акцизните складове биха могли поне за известен период от време да бъдат регулирани прозрачно, добави той.

По думите му държавата има собствени складови капацитети и би могла да се намеси като пазарен играч със своите складове в подобни случаи. Той обаче не смята, че служебното правителство би могло да предприеме нещо.

За смелостта да си министър в „енергийната джунгла“ – чуйте целия разговор с него:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …