понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Трагедията в Хитрино: Причините, последствията и спомените на оцелелите

Трагедията в Хитрино: Причините, последствията и спомените на оцелелите

Златимир Йочев е на мястото на инцидента в Хитрино и разказа последните новини за трагедията в предаването „Просто Диков“.

„Хитрино за втори ден е блокирано. Достъпът на журналисти е забранен. Денят беше изключително тежък, защото опасенията, че ще има още жертви, се потвърдиха. 18-годишен младеж е осмата жертва. Той е бил на гости от съседното село. Тялото му е било открито под руините на гарата“, разказа Йочев.

„8 души остават за лечение в болницата в Шумен, трима са в реанимация. По-критично е състоянието на хората в двете варненски болници. Големият проблем ще бъде психологическият стрес и травмата от инцидента“, добави Йочев.

„Беше между 5,30 и 5,40 ч. Усетихме нещо като земетресение. Един винкел влезе през прозореца вътре. Излизаш по гащи, кой както е облечен. Видяхме страшен огън. На 3 метра от земята нагоре всичко гореше. Изнесох жена си и децата нагоре. Отидох с колата в долната махала да помагаме. Като влязохме имаше две линейки, напълнихме ги с хора“, разказа един от участниците в спасителната акция в Хитрино след трагедията.

„Първият взрив беше много жесток. Миришеше на газ, винкели хвърчаха. Беше нещо страшно“, добави местният и обясни, че влаковете са влизали в селото винаги с висока скорост. Друг от местните сравни ситуацията със случилото се в Челопеч.

„Положението е много тежко. Имаше изтичане на газ от две от цистерните. Беше обявено и бедствено положение. Големият проблем е, че самите железопътни линии разцепват селото на две. Имало е проекти за изграждане на надлез. В училището на Хитрино няма нито един здрав прозорец“, разказа Златимир Йочев.

Очакват се и румънски кранове, които да изтеглят цистерните от влаковите релси. Този процес ще продължи повече от 10 дни. Много от хората пък искат да се връщат в домовете си, тъй като са оставили ценни вещи там, трябва да вземат пари или лекарства. Домашните животни се разхождат безпризорни, а местните хора се притесняват за тях.

Екип от прокурори и следователи работят на мястото на инцидента, но местните твърдят, че машинистът е влязъл с много висока скорост в селото. Човешка грешка, висока скорост или разкъсване на композицията са водещите версии, които се разследват.

В „Просто Диков“ ще видите и кадри на Хитрино преди инцидента, както и кадри от дрон, който е заснел как изглежда селото след взривовете.

„680 млн. лв. оборот има фирмата превозвач за миналата година. Фирмата е взела кредит от „Първа инвестиционна банка“, собствеността е на офшорна компания“, разказа Диков, позовавайки се на информация от сайта „Бивол“.

Вижте повече от мястото на трагедията в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Диков вземи се в ръце и не цитирай Бивол, защото много се излагаш. Ето един цитат за това кой е собственик: „Що се отнася до собствеността на компанията, Станков заяви, че той притежава 100% от компанията – 40% като физическо лице и 60% като акции от „Вектра консулт“.“