петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Тошо Тошев за сложната формула за „пиене на кафе“, отсъствието на държава, лъжата и медиите

Тошо Тошев за сложната формула за „пиене на кафе“, отсъствието на държава, лъжата и медиите

Издателят и журналист Тошо Тошев коментира скандалите от последната седмица със срещата между Сашо Дончев, Георги Гергов и главния прокурор Сотир Цацаров в ЦУМ, даде определение на сложната формула за „пиене на кафе“, как реагира журналистическата гилдия и как го отразиха медиите? Тошев анализира отношенията с Турция и Ердоган и разказа собствения си опит за срещи с премиери, министри и главни прокурори. Предлагаме ви първа част на интервюто на Илия Вълков с Тошо Тошев.

„Не съм видял срещата, за която се говори толкова много, буквално на няколко метра от моя кабинет в ЦУМ, на която бизнесменът Георги Гергов е поканил свои добри познати на кафе. Цацаров – главен прокурор и Сашо Дончев – сериозен бизнесмен и умен мъж. Аз ги познавам, а Гергов го познавам най-добре. И? Какво от това, че ги е поканил? Какво се е случило? Трима мъже са се събрали да си приказват и да пият кафе“, коментира Тошев.

„Кафето е формула, твърде често. Когато едно момче покани едно момиче също е формула – много те харесвам, ела да пием по кафе, а по-късно можем да продължим. И така, трима мъже се събират да пият кафе, от което нищо не произтича. Поне няма данни нещо да е произтекло. И като се завъртя една вихрушка и тресе държавата от десетина дни. Стигна се до репресия срещу Гергов – не законова, но партийна. Той беше принуден да си даде оставката от изпълнителното бюро на БСП. Защо? Какво е направил Георги Гергов“, убеден е Тошо Тошев. Той коментира и разговори по медиите, които е слушал по темата и как журналистите са реагирали на скандала. Той анализира и информация, която чул по радиото за разледването срещу Гергов и компанията „Пътища Пловдив“.

„Може би някакъв злокачествен вирус е останал на стола, на който е седял Георги Гергов, който година и половина по-късно принуждава и новия собственик и шефа на агенцията по пътищата Лазаров да направят тази сделка и се предполага, че е нанесъл с този вирус Гергов щета на държавата. Това са глупшости. Не се прави така журналистика. Не е честно – на гърба на един човек, който няма нищо общо. Това е повърхностно говорене и опит за ефектно казване на няколко думи, които привидно стоят добре в едно изречение, а всъщност се пръскат едни вируси в общественото пространство като се подхвърля едно и също име на човек, който няма нищо общо“, убеден е издателят.

„Може би кафето е било много силно и е нанесло щети на нервната система на някои от тези мъже“, смята Тошев. Той добави, че никой не знае какво точно са си говорили тримата на срещата в ЦУМ. По думите на Тошев, журналистиката е сериозно нещо, а журналистическата намеса би трябвало да води до изводи, след като не води до проучвания.

„Проучвания не е имало нито на терена на прокуратурата, нито на терена на Дончев“, подчерта още той. По думите му, един от най-сериозните проблеми днес в нашето общество и на обикновените хора е липсата на достатъчно държава, пък камо ли на две държави, визирайки паралелната държава.

„Всички страдат от бандитизъм, за какъвто сме чели в романите за дивия Запад преди 120 години. Като че ли бандитите са свободни да се движат където си искат, а обикновените хора вдигат зидове и огради и слагат решетки на прозорците“, коментира дългогодишният издател на вестниците „Труд“ и „Преса“.

„Къде са тези двете държави? Аз не виждам нито едната. И какво значи задкулисие? Какво значи феноменът КОЙ? Всичко това ми се изчерпа и вече няколко години ми проби дупка в главата като със свредел. А има толкова много проблеми, които трябва да са обект на журналистиката. България е най-бедната страна, според последното изследване на Евростат“, подчерта Тошев.
„Няма я истинската държава. Вероятно ще имаме ново правителство. Какво ще направи то? Не ме интересува Валери Симеонов ще бъде ли министър на енергетиката или няма да бъде. Тежко ни и горко. Не съм убеден в неговата компетентност, но това не е моя работа“, каза журналистът.

„Само да не ме помислите за фен на Ердоган или неговата партия. Дори само един арестуван журналист за работата си да имаше в Турция, аз не бих могъл да бъда фен на който и да е президент. За 14 години – близо 3 и половина мандата на едно наше правителство, откакто Ердоган е на власт брутният вътрешен продукт на Турция се е увеличил три пъти. На България в момента е около 90 милиарда. С три процента, ако се увеличи, ще стане пак 93. Сакън. Да не помисли някой, че трябва да следваме примера на Ердоган. В никакъв случай“, даде пример Тошо Тошев.

Той разказа и за срещата си с посланика на Турция Сюлейман Гьокче и как се скарал с него. Посланикът се оплакал на Лютви Местан, който по онова време е в ДПС.

„Една от причините да сме зле, сте вие“, казал Тошев на посланика и посочи, че тогава са пили кафе.
Тошев разказа и за срещите си с министри, премиери и главни прокурори. По думите му, по-добре е подобни срещи за социални контакти да се случват в частни офиси, отколкото в държавни офиси. „Трябва да се докаже, че е направено нещо нередно. Всичко друго е бля-бля“, подчерта Тошев.

Чуйте целия разговор на Илия Вълков с журналиста и издател Тошо Тошев в следващото видео. Очаквайте втора част на интервюто утре, на 28 април, в еМисия България по Би Ай Ти.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Коста Димитров

    Момче младо, пак питам #КОЙ ти ги праща талива морони като Тошо Тошев,
    Питай го следващият път, какво пише по вратите на кабинетите на магистратите…

  2. Коста Димитров

    Момче младо, пак питам №КОЙ ти ги праща талива морони като Тошо Тошев,
    Питай го следващият път, какво пише по вратите на кабинетите на магистратите…