сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Тошо Тошев: Вярвам в свободата на словото, Пеевски притежава само два вестника

Тошо Тошев: Вярвам в свободата на словото, Пеевски притежава само два вестника

Предлагаме ви втора част на интервюто на Илия Вълков с дългогодишния издател на вестниците „Труд“ и „Преса“ и журналист Тошо Тошев за границите и честността в журналистиката. (Можете да откриете първа част на разговора ТУК).

Тошев сподели за срещите си с хора, за които е имало съмнения, че имат сенчест бизнес и си спомни за среща с Илия Павлов. „Мултигруп“ беше държава в държавата. Не паралелна държава, а бизнесдържава. Не мога да твърдя, че сме били приятели, но сме се виждали, вечеряли сме заедно, аз съм ходил в неговия офис, той е идвал в моя. И неведнъж са ми казвали: „Ама ти какво правиш с този бандит?“, разказа издателят.

„Той ще бъде бандит тогава, когато съдът каже, че той е такъв, че той е престъпник. Но дори и тогава, журналистът може да се среща с престъпници, когато иска да пише за тях. А за приятелствата всичко е сложно – може да бъде приятел с него“, коментира Тошев. Журналистът си спомни и че е посещавал в затвора свой приятел.

„Трябва да бъдеш честен със своите читатели. Ако нямаш дупе за тази работа, не се хващай“, категоричен е той. По думите му, човек може да стане престъпник и без да иска като даде пример с престъпленията по непредпазливост.

Той заяви, че вярва в свободата на словото. Тошо Тошев даде пример с Томас Джеферсън, който казва, че, ако трябва да избере държава с деспотично правителство или такава без свобода на словото, той би избрал първото. Причината е, че, ако има свобода на словото, деспотичното правителство ще падне. Според Тошев, България не е на последно място по свобода на словото в Европа и каза, че не вярва в тези изследвания.

„Не си спомням някой да ми е казвал, че е бил сред анкетираните. Не е вярно, че България е след стотно място по свобода на словото“, убеден е Тошев. По думите му, политиците се борят срещу свободата на словото в България, но за сега не успяват да се справят с това, макар че са изчезнали куп сериозни вестници.
„Други сериозни носители на слово твърде често са потискани, но въпреки всичко в България има свобода на словото. Няма сериозни носители на тази свобода. Изчезнаха голяма част от сериозните медии“, посочи Тошев.

„Не приемам спирането на предаванията на Слави Трифонов. Това не е сериозно. Друг е въпросът, че вероятно има някакви причини, които ние не знаем. Но става въпрос за спиране на предаване, а това не е добре. В следващите класации за следващи години, това ще бъде отчитано“, смята издателят.
Той коментира и ролята на Делян Пеевски в медийния бизнес като каза, че знае за два вестника, които са негова собственост, а фирмите, свързани с разпространението на печатни издания, били над 100.

„Навремето и аз участвах в това да се създаде една по-мощна структура по подобието на тези в Германия за разпространението на вестници. Държавата можеше, но не поиска да помогне за това и този пазар в момента е на самотек. Не е уредено това“, посочи Тошев.
Той каза, че Пеевски притежава два вестника – „Телеграф“ и „Монитор“ и те дори не са негови, а на майка му. „Аз не знам телевизия има ли Делян Пеевски“, каза издателят. Той призна, че медиите твърде често се използват за „бухалки“, тъй като са частни.
„Не е изключено и невъзможно собственикът, особено ако не е много силен и могъщ, медията му може да се превърне в бухалка. Възможно е. А дали е красиво? Не, не е. Но навсякъде по света става това“, подчерта Тошев.
Той коментира Шарли Ебдо, които критикуват Макрон за по-възрастната му съпруга. Според него, всяка сериозна критика може да бъде коментирана като бухалка и заради това твърде често се използва репликата, че има „сценарий“ срещу някого, макар че не винаги това е така. Тошо Тошев коментира и казуса с КТБ и защо информацията за случилото се с банката бе погребано.

„Държавата, и то не втората държава, го погреба. Според мен се спасяваха хора. Аз до ден днешен не мога да си обясня защо БНБ, която е длъжна да следи как се развива една търговска банка, как позволяваше една банка да държи лихвени проценти в пъти по-високи, отколкото в другите добри търговски банки и по този начин привличаше и прилъгваше хората, които не разбираха много от банково дело“, подчерта Тошев.

„А държавата можеше да направи много за тази банка“, смята издателят. Тошев заяви, че за първи път чува, че фалита на банката се обвързва с фалита на вестник „Преса“.
„Нямам един лев взет аз, като негов издател, от КТБ“, каза Тошев и посочи, че се съмнява някога истината за фалита на КТБ да излезе наяве. По думите му, българските политици се занимават с по-дребни неща, за които хвърлят много повече усилия. Той даде пример с оградата на границата.

Тошев сподели и че пише нова книга, която вече е изпратена в издателство. „Политическа орда“ е работното заглавие.

Издателят коментира петте си брака и семействата в живота си. „Аз съм семействен човек. Аз работих много. Продължително време не само като трудов стаж, но и всеки ден по 12 часа бях на работното си място. Вечерно време от редакцията се прибирах вкъщи. Коя жена можеше да изтърпи дълго време да живее с мен и да ме чака? Няма да давам отговори, задавам въпроси. Второ – не мога да търпя да се чувствам излъган“, заяви Тошев.

„Трето – всички нас ни лъжат. Не само жените. Държавата ни лъже, министрите, министър-председателите. Лъжата твърде често е нещо благородно. Представи си, че хората си казват непрекъснато истината. Те ще се съсипят. Това е абсурдно“, категоричен е Тошо Тошев.

„Можем да понасяме когато ни лъжат и аз съм понасял това. Но не мога да понасям, ако открия, че сам съм се лъгал. Тогава съм длъжен да взема спешни мерки и съм ги вземал. А ако един мъж не е мъж, нищо не може да му помогне. И Бойко Борисов не може да му помогне, ако не е мъж“, каза издателят.

Чуйте втора част на разговора на Илия Вълков с Тошо Тошев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Този дърт доносник от Шесто Управление на ДС говори за „честност в журналистиката“?!!!!?