четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Тошко Йорданов за резултатите от референдума, вота на гражданите и какво следва от тук нататък

Тошко Йорданов за резултатите от референдума, вота на гражданите и какво следва от тук нататък

Сценаристът Тошко Йорданов гостува в предаването „Просто Диков“ и коментира резултатите от референдума, вота на гражданите и ситуацията в Румъния.

„Потресаващо е не толкова какво е направил този румънец с български корен, а как там има справедливост, а тук няма. Всички новини и по всички медии пишат колко непримирими са румънците. А ние тук стоим като овце и се примиряваме със съдбата си“, коментира Тошко Йорданов.

По думите му, румънците са излезли по улиците по принципни съображения, а ние като нация им се радваме.

Диков припомни и гостуването на Слави Трифонов в студиото точно преди година и част от разговора им.

„Ако депутатите проявят задължителната за тях наглост и глупост и не започнат да работят по този закон, всеки един български гражданин ще бъде изправен пред въпроса дали да си защити гражданските права“, каза Йорданов и добави, че има последна надежда справедливостта да победи, без да се стига до концерт пред парламента и това е решението на ВАС.

„Тук не става въпрос на някого какво му харесва и какво не му харесва. Има факти и те са елементарни и разбираеми. Избирателната активност се формира според закона от броя на валидни и невалидни бюлетини. Има валидни, има и невалидни бюлетини“, коментира Йорданов.

„ЦИК в нарушението на законите преди референдума е спуснала решение бюлетините без плик да не се броят никъде т.е. все едно не съществуват, а те са част от избирателната активност“, заяви още сценаристът.

По думите му, резултатите от референдума са задължителни. Той се надява справедливостта на възтържествува и добави, че няма никакво значение от колко и кои партии ще се състои следващият парламент, но той трябва да въведе решенията на гражданите.

Чуйте целия разговор с Тошко Йорданов в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

5 коментара

 1. 1. ЦИК наруши закона. Това е вярно.
  2. Слави и Ко обжалваха, но не от името на инициативния комитет и така оставиха вратичка/случайно или не/ на ВАС да реши каквото иска защото само инициативния комитет има право да обжалва.
  3. Въпросът в референдума е „абсолютно мнозинство на два тура“ Слави и Ко вече говорят само за мнозинство. На този принцип да зачеркнем и „мажоритарен“. Не съм фен на абсолютното мнозинство, но такъв е вота и ако е задължително едното е задължително и другото.
  4. Нищо не пречи избора да е на два тура, но до втори тур да се допускат всички с над примерно 15% от първи тур/мисля френската система е такава/. Никой не го обсъжда, а така отпада основния недостатък за представителността на мажоритарния вот.
  5. Какво става в случай че някой избран се откаже или не може да изпълнява депутатските си задължения. Трябва да има и възможност за отзоваване и как става това?
  6. Освен субсидиите да се намали трябва партиите и неправителственните организации да се вкарат в нещо като ДДС регистър и публично да отчитат ежемесечно приходи и разходи.
  Всичко това ме кара да мисля, че не са напълно отровени от Слави и Ко. Може и да греша. Нека ме оборят, ако искат разбира се.

 2. един от многото

  „ЦИК в нарушението на законите преди референдума е спуснала решение бюлетините без плик да не се броят никъде т.е. все едно не съществуват, а те са част от избирателната активност“

  Абсолютно е прав и ВАС ще отсъди в полза на референдума, такъв е закона (най-накрая нещо да е в наша полза).

 3. Без значение на формата на протест срещу обществени трудности, сега протестиращите са с подсигурен провал, защото не зачитат, че въведеното неправилно управление на паричната система е водещият причинител за актуалните злини.
  За устойчив обществен просперитет е необходимо правилно управление на паричната система.

 4. Господин Диков, гласувах на референдума, не с „да“ на всички въпроси. Сега дълбоко съжалявам и ако можеше бих оттеглил гласа си. Познавам доста гласували със същото разочарование, чета и по форумите такива мнения. Няма ли социологическа агенция, която да направи анкета за нагласите на хората по този въпрос, както и няма ли да се намери журналист, визирам и Вас, който да се осмели да зададе този въпрос на възприемащото се като институция Шоу на Слави? И за да не ме разберете грешно – аз не съм против мажоритарно гласуване ( но не точно в този му вид).Против съм правенето на прибързан закон и още по-прибързаното му прилагане, 10 години съм се занимавал с изготвяне на нормативни документи и, без да обиждам сценаристите, това е различно от писане на сценарий за шоу.

 5. Имам една малка забележка към г-н Диков – винаги когато има спор с обществено значение, както е въпросът с референдума, трябва да участва и другата страна. Той дава трибуна само на хората от шоуто – защо си мислите,че другата страна са някакви крайни ненормалници или нещо подобно? Мисля, че това е важен принцип в раследващата журналистика, ако и у нас това да не е така.
  Поздрави.