четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Тошко Йорданов за проучването, според което Слави Трифонов печели най-много гласове на избори

Тошко Йорданов за проучването, според което Слави Трифонов печели най-много гласове на избори

Сценаристът на „Шоуто на Слави“ Тошко Йорданов коментира в предаването „Просто Диков“ резултатите на френската социологическа фирма TNS. Според изследването Слави Трифонов би спечелил и президентските, и парламентарните избори, ако се кандидатира. Проучването е направено по телефон и в него са участвали 1000 души.

Според резултатите, ако Слави Трифонов се кандидатира за президент, би спечелил доверието на 36% от гласоподавателите. На второ място е Кристалина Георгиева с 32%, а на трето – Йорданка Фандъкова с 30% подкрепа. 20% от гласоподавателите биха заложили на Бойко Борисов. Според изследването, Татяна Дончева би спечелила 17% при евентуална кандидатура за държавен глава, Георги Първанов – 16%, Ивайло Калфин – 15%, Корнелия Нинова – 11%, Симеон Сакскобургготски – 8%, Радан Кънев – 6%, а кметът на Бургас Димитър Николов – 6%.

Анкетираните са дали отговор и на въпроса кого биха подкрепили, ако се проведат и парламентарни избори. Ако Слави Трифонов направи партия и се кандидатира на такива избори, ще спечели 41% от гласовете, става ясно от проучването. Данните отреждат второ място на ГЕРБ с 25%. На трето място при парламентарни избори е БСП с 12%. Следват ги Патриотичния фронт с 8%, Реформаторския блок – 7%, Движение 21 – 6%, Атака – 5%, АБВ – 5%, ДПС – 4% и партията на Лютви Местан ДОСТ – 3%. Резултатите коренно се разминават с тези от българските социологически агенции, които дават на Слави Трифонов едва 3%.

„Това е може би една от най-престижните фирми. Евентуална негова партия никога не е слагана на кантара. Или ако са задавани такива въпроси, отговорите им са били скрити. Всичко това са хипотези, но референдумът не е хипотеза“, коментира сценаристът.

„Според мен ГЕРБ, включително и Бойко Борисов имат реално социологическо изследване. До публикуването на резултатите от това изследване, можеше да се говори всичко и част от информацията да бъде прикрита. Политическите партии трябва да са малоумни да не си направят реални изследвания. Те са знаели тази информация, но тя не е била обсъждана“, убеден е Йорданов. Той сравни ситуацията с аварията в Чернобил – не се говори, значи няма проблем.

Социологът Мира Радева обясни, че изследването е направено от собствениците на „Галъп Интернешънал“ и това е публична тайна „Мога да коментирам само собствени данни. Нашите данни от февруари показаха много ясно две неща. Първо, че публичният авторитет на основните личности на ГЕРБ, „бетонните колони“, които носят сградата на ГЕРБ, за съжаление са срутени. Вторият момент е, че референдумът на Слави Трифонов се ползва с много широка подкрепа и одобрение. Данните, които видях, са в същата логика. За мен в този смисъл няма никаква изненада. Тъй като ние не сме задавали подобни въпроси, не бих могла да бъда точна“, коментира Мира Радева.

Радева посочи, че не вярва Бойко Борисов да се кандидатира за президент. „Според мен въобще не знаят кой ще бъде техния кандидат“, коментира Радева.

„Това дали Слави Трифонов ще се кандидатира за държавен глава е лично негово решение. Според мен човек понякога трябва да помисли извън личните си желания. Но той е достатъчно разумен и възрастен човек, за да вземе решение. Той не е от хората, които се блазнят от такива неща. Даже излъчва обратни сигнали, макар че нищо конкретно не е отговорил. Не знам как ще постъпи“, посочи Йорданов. Той сподели, че като избирател би искал да види алтернатива на сегашните политически фигури.

Вижте цялото интервю със сценариста Тошко Йорданов и коментари за данните от проучването на TNS в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

8 коментара

 1. TNS BBSS е клон на TNS за България със същите собственици като Галъп за България-чийто представител е Първан Симеонов, със същите проекти и анкетьори, тъй че „потвърждението“ на Първан, че Галъп имат подобни данни с TNS BBSS, не е никакво потвърждение. Мира искаше да каже ТОЧНО ТОВА.

 2. Алтернатива? Слави-алтернатива на Б.Б.? По-смешно нещо от това не бях чувал. Свестете се, бе, хора, погледнете го, чуйте го-ЧЕ ТОЙ Е ОТ СЪЩАТА ПОРОДА КАТО ТИКВОЧА-ПОПУЛИСТ ОТВСЯКЪДЕ, че и още по-лош избор ще е, щото тепърва ще почва да краде, разбирай-по-много. А пък те краставите кучета си се надушват, за тях какво са някакви си там казани думи някога си, ще се разберат и прегърнат още веднага след изборите-тоя филм вече го гледахме, не ни хареса, пък пак искаме да ни го прожектират..

 3. Тоше, като не се блазни, защо занимавате хората с глупости! Аман от PR на измисленото Ви „шоу“!

 4. само слави и напред
  вън от парламента цървулите които и за трандафор не стават!!!!

 5. Ако Слави и тези следващи го льохмани ни се изредят и те, се махам от държавата!

 6. Прицидент

  Ще, ще … Христо…
  Ти не сье страхувай….
  Или си искаш бидоня … от с. БАНКИ да ти президентствува…?!?!?!?!?!?
  Ма негу гу стахуваааат…. И ньи щЕ….

 7. Прицидент

  Хахахха,
  много мило и весело …, и вярно….
  Те не знаят кой да е техния кандидат – това е!!!!
  Браво, Мира!
  Ти знаеш …, че е така!!
  Но вече и ние знаем !!!!!!

 8. Ех, ама Слави ще се окаже някакво мутирало ГМО между Волен Сидеров и Николай Бареков. Толкова изопачени и манипулативни проучвания изнасяше само Бареков в ТВ7. И според неговите проучвания ТВ7 беше най-гледаната, а партията на Бареков щеше да спечели изборите. Като по учебник или по-точно както Бареков го изигра, го прави и Трифонов. Скача на Бойко и ГЕРБ като най-голяма политическа сила. Сиреч държи се като единствен толкова голям и силен, че да се справи с ГЕРБ. Обаче реално малко пинчекче, което подскача и джафка и се опитва да заблуди всички като се прави на видиш ли репресиран от ГЕРБ и Бойко и как медиите били срещу него. За каква липса на свобода на медиите, говори Слави при положение, че 5 дни в седмицата има по 1 час прайм тайм да си го ползва както намери за добре и да си говори каквото му скимне.

  „Анкетираните са дали отговор и на въпроса кого биха подкрепили, ако се проведат и парламентарни избори. Ако Слави Трифонов направи партия и се кандидатира на такива избори, ще спечели 41% от гласовете, става ясно от проучването.“ Само дето въпросът, който е зададен е до колко вероятно е да гласуват за всяка политическа партия и се отговаря за всяка партия по отделно. Не разбирам как така обаче не е зададен основният въпрос: За коя политическа сила бихте гласували? както обикновено се прави и тук отговорът е само един. Тогава щяха да са доста по различни процентите. Май май, по Барековски, Слави сам си поръчва проучванията и процентите в тях и си ги обявява.