петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Тошко Йорданов: Субсидиите за разяснителна кампания за референдума са законно ограбване на народа

Тошко Йорданов: Субсидиите за разяснителна кампания за референдума са законно ограбване на народа

Защо трябва да се дават пари за разяснителна кампания по референдума?! Би трябвало големите обществени медии без пари да позволят да има разяснителна кампания. Нали референдумът е за гражданите? Защо трябва да се комерсиализира? Това е законно ограбване на бедния български народ.

Това мнение изрази сценаристът от „Шоуто на Слави“ Тошко Йорданов в коментар на информацията, че 37 инициативни комитета ще си поделят 1 млн. лв. държавна субсидия за разяснителна кампания по предстоящия референдум, иницииран от „Шоуто на Слави“. Според изискванията на ЦИК парите могат се харчат за кампании единствено в радиата и телевизиите с национално покритие.

По думите му законът е направен така, че да има дупка, която позволява ограбване на гражданите, след като всеки може да регистрира инициативен комитет и да получи 40 хил. лв. субсидия, която до скоро можеше да изразходи в която и да е медия

„Това е ограбване на държавата и неслучайно се отказахме от тази субсидия. Казахме, че инициативният ни комитет няма да я ползва“, каза Йорданов и подчерта, че преди референдума нито един инициативен комитет не е събирал подписи в полза на запитването, а сега има такива, регистрирани в негова подкрепа.

Той определи тази ситуация като „грозна картинка“, тъй като има инициативни комитети, за които се говори, че са на свързани лица.

„Два референдума минаха, а тази далавера си е вървяла, докато Слави не каза, че няма да ползва парите и посочи с пръст какво се случва. Тогава ЦИК се задейства, същото ЦИК, което не е направило нищо досега“, категоричен е Тошко Йорданов.

По думите му „ЦИК се опитва да замазва очи“ и реагира, защото казусът е станал публичен.

„В ЦИК, в парламента, в правителството всички реакции са следварителни. Когато мръсотията излезе наяве, тогава взимат решение или тръгват да замазват положението. Никога не се мисли предварително какви ще са последствията“, посочи още сценаристът.

Той коментира още, че в момента държавата пречи, а с последния Изборен кодекс се прави опит българите в чужбина да не гласуват.

„Не се мисли българският избирател да може да осъществи законното си право на глас, а се мисли как да подредим нещата, че нашата партийка да има малко повече. Защото на хората в чужбина не може да им кажеш как да гласуват“, изтъкна Йорданов и допълни, че „явно тези, които управляват изпитват основателни притеснения, че не им е там мястото“.

Можете да видите целия разговор в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …