неделя , 22 октомври 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Тошко Йорданов от „Шоуто на Слави“: Няма да правим партия и да издигаме Слави за президент

Тошко Йорданов от „Шоуто на Слави“: Няма да правим партия и да издигаме Слави за президент

Сценаристът от „Шоуто на Слави“ Тошко Йорданов отрече, че инициативата им за референдум може да прерасне в политическа партия.

„Не сме казвали никога, че ще ставаме партия. Политически амбиции имаме толкова, доколкото занимавайки се с референдума, правим реална политика. Казвам Ви – няма да правим партия и няма да издигаме Слави за президент“, каза Йорданов и добави, че: „Ако има някой много готин мажоритарен кандидат, що пък да не кажем – той е готин. Но това не означава, че ще го издигнем“.

В четвъртък депутатите приеха референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“, без редакция на предложените шест въпроса.

Какво не разбрахме за референдума коментира журналистът Полина Паунова със сценариста Тошко Йорданов и депутата от Реформаторския блок Корман Исмаилов.

„Аз принципно го подкрепих, защото трябва да има референдум. Ситуацията, в която сме след 25 години демокрация поради липсата на референдуми, е такава, каквато е, и гражданите не са доволни от политиците. Затова трябва да се разчупи моделът и да се пробва нещо различно. Въпреки че бих гласувал с „не“ на много от въпросите, важно е да имаме право и гражданите да направят своя избор“, каза Исмаилов.

На свой ред, Тошко Йорданов заяви, че не е вярно, че въпросът за намаляването на депутатите е от компетенцията на Велико народно събрание, защото не засяга промяна на държавното устройство.

„Като изключим бюджетните съкращения. При по-малък брой депутати, да станеш депутат ще бъде доста по-трудно. Той ще трябва да убеди по-голяма група хора в собствените си качества, т.е. тези 120 ще бъдат много по-качествени хора“, отбеляза сценаристът от „Шоуто на Слави“.

Корман Исмаилов пък посочи, че провеждането на национално допитване поне ще провокира дебат по всеки един въпрос.

„Зависи в каква комбинация ще бъдат одобрени или отхвърлени въпросите, това ще даде различни ефекти, защото връзките са различни“, заключи Корман Исмаилов.

„Ако хората преценят – ще гласуват с „не“. Нас ни вбесява, че никой не пита българите“, категоричен бе Йорданов.

По повод въпроса за партийната субсидия, той отбеляза, че абсурд и цинизъм в „най-бедната държава да има най-високата субсидия“.

Сценаристът коментира и въпроса, засягащ задължителното гласуване, като отбеляза, че избирателят има и права, но и задължения.

По думите му в държави, в които липсва легитимност на властта, задължителното гласуване е лекарство срещу контролирания и купен вот.

Попитан дали „Шоуто на Салви“ ще използва ефирното си време, за да агитира да се гласува с „да“ на въпросите, Йорданов каза, че говоренето за рефендума ще накара хората да се замислят.

Вижте също

Какво крият непубликуваните ръкописи на първия български социолог Иван Хаджийски?

Преди седмица отбелязахме 110 г. от рождението на Иван Хаджийски – бащата на българската социология …

23 коментара

  1. Милата, ни от закони отбира, ни речника и като на водещ ….. Пък за познаване на материята да не отваряме хич дума 😉

  2. Tazi vodeshta e mnogo tapa i nqma li koi da q mahne we

  3. Моля разкарайте тази къдрокоса неповторимост определяаща се за воедеща, ако е възможно..