понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Тошко Йорданов от „Шоуто на Слави“: Няма да правим партия и да издигаме Слави за президент

Тошко Йорданов от „Шоуто на Слави“: Няма да правим партия и да издигаме Слави за президент

Сценаристът от „Шоуто на Слави“ Тошко Йорданов отрече, че инициативата им за референдум може да прерасне в политическа партия.

„Не сме казвали никога, че ще ставаме партия. Политически амбиции имаме толкова, доколкото занимавайки се с референдума, правим реална политика. Казвам Ви – няма да правим партия и няма да издигаме Слави за президент“, каза Йорданов и добави, че: „Ако има някой много готин мажоритарен кандидат, що пък да не кажем – той е готин. Но това не означава, че ще го издигнем“.

В четвъртък депутатите приеха референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“, без редакция на предложените шест въпроса.

Какво не разбрахме за референдума коментира журналистът Полина Паунова със сценариста Тошко Йорданов и депутата от Реформаторския блок Корман Исмаилов.

„Аз принципно го подкрепих, защото трябва да има референдум. Ситуацията, в която сме след 25 години демокрация поради липсата на референдуми, е такава, каквато е, и гражданите не са доволни от политиците. Затова трябва да се разчупи моделът и да се пробва нещо различно. Въпреки че бих гласувал с „не“ на много от въпросите, важно е да имаме право и гражданите да направят своя избор“, каза Исмаилов.

На свой ред, Тошко Йорданов заяви, че не е вярно, че въпросът за намаляването на депутатите е от компетенцията на Велико народно събрание, защото не засяга промяна на държавното устройство.

„Като изключим бюджетните съкращения. При по-малък брой депутати, да станеш депутат ще бъде доста по-трудно. Той ще трябва да убеди по-голяма група хора в собствените си качества, т.е. тези 120 ще бъдат много по-качествени хора“, отбеляза сценаристът от „Шоуто на Слави“.

Корман Исмаилов пък посочи, че провеждането на национално допитване поне ще провокира дебат по всеки един въпрос.

„Зависи в каква комбинация ще бъдат одобрени или отхвърлени въпросите, това ще даде различни ефекти, защото връзките са различни“, заключи Корман Исмаилов.

„Ако хората преценят – ще гласуват с „не“. Нас ни вбесява, че никой не пита българите“, категоричен бе Йорданов.

По повод въпроса за партийната субсидия, той отбеляза, че абсурд и цинизъм в „най-бедната държава да има най-високата субсидия“.

Сценаристът коментира и въпроса, засягащ задължителното гласуване, като отбеляза, че избирателят има и права, но и задължения.

По думите му в държави, в които липсва легитимност на властта, задължителното гласуване е лекарство срещу контролирания и купен вот.

Попитан дали „Шоуто на Салви“ ще използва ефирното си време, за да агитира да се гласува с „да“ на въпросите, Йорданов каза, че говоренето за рефендума ще накара хората да се замислят.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

23 коментара

  1. Милата, ни от закони отбира, ни речника и като на водещ ….. Пък за познаване на материята да не отваряме хич дума 😉

  2. Tazi vodeshta e mnogo tapa i nqma li koi da q mahne we

  3. Моля разкарайте тази къдрокоса неповторимост определяаща се за воедеща, ако е възможно..