четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Жива връзка / Тони Градинаров: Можем ли да се лишим от старите си автомобили заради по-чист въздух

Тони Градинаров: Можем ли да се лишим от старите си автомобили заради по-чист въздух

Можем ли да се лишим от старите си автомобили, които нямат или имат износени катализатори, в името на по-чистия въздух – коментира Тони Градинаров от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Доколкото знам, има подобна идея за София и по-големите градове, като тя е да бъдат напълно спрени от движение старите автомобили, след като не могат да покрият изискванията по техническите пунктове, каза Градинаров.

„Голяма част от хората, чиито катализатори липсват, не знаят за подобно нещо. Това може да се случи, когато оставите колата и влезете за един хляб в магазина. Така че е доста трудно пподобна кражба да бъде хваната от полицията, а застрахователите пишат катализатора като външен елемент, който не се покрива от каското“, коментира още Градинаров.

По думите му има доста варианти да се замаскира липсата на катализатор при годишния технически преглед на автомобила.

Това, което може да се направи, е да се затегне контрола по техническите прегледи, да се извършват внезапни проверки с тип таен клиент, смята Градинаров.

Интересното е, че в страната данъкът за по-стар автомобил е по-нисък, отколкото този за по-нов автомобил, допълни още той и подчерта, че логично би било да е обратното.

Градинаров посочи, че решението да имаме по-чист въздух е по-строги технически прегледи и непозволяване на автомобилите да преминат технически преглед, ако те са неизправни – и то не само липса на катализатор, а и редица други повреди, които значително влошават качеството на въздуха.

В разговора се включи и Румен Дунев, собственик на автомобилен сервиз. Той показа и ракзказа за какво служи катализаторът в един автомобил.

„Ролята на катализатора в съвременните автомобили е в него да се извършват каталитични процеси, които да превръщат вредните изгорели газове в безвредни. В катализатора въглеродния окис се разгражда до въглероден двуокис, който не е опасен за човека. Извършват се и химични процеси по разграждането на азотните окиси. Той се намира близо до двигателя и е част от изпусквателната система“, обясни Дунев.

Вижте в следващото видео и какви са мерките в Америка, които осигуряват по-чист въздух:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …