вторник , 28 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Тони Градинаров: Как да се справим с проблемите на автомобила през зимата
KOLI картинка

Тони Градинаров: Как да се справим с проблемите на автомобила през зимата

Един от сериозните проблеми след трайното завръщане на зимата е придвижването и поддръжката на автомобилите за тежките зимни условия. Тони Градинаров от Съюза на българските автомобилисти (СБА) коментира как да се справим с придвижването през зимата.

„Това, за което сигнализираме, е, че в мрежа се продава течност за чистачки с 3% метанол в съдържанието си. В ЕС се използват течности с около 0,6% метанол. Това е силно отровно вещество, което се вдишва в купето“, предупреди Градинаров.

Той каза, че най-важното е горивото. „Има вода и некачествено гориво в мрежата и това една от основните предпоставки автомобила да не запали. След 2-3 опита няма смисъл повече да се опитва, тъй като има опасност акумулатора да падне. Може да помолим друг шофьор, но само такъв, който знае как да даде ток“, посъветва експерта.

Той посочи, че е важно акумулаторът да се зарежда. Всички части от автомобила трябва да се поддържат чисти и без замърсявания и най-важно е да се подготвим да тръгнем по-рано. Градинаров каза и че трябва да се търси в мрежата течност за чистачки с етанол, а не с метанол, както и да се заредим с антифриз. Той посъветва да се използват зимни гуми с минимум 4-5 милиметра грайфер, разликата е огромна.

Особено важно е да се обърне внимание на настилката – да се внимава повече в снега и леда. Автомобилът може да стане неуправляем. „Трябва да се предвиди и това, че, ако ние сме внимателни, може някой друг да не е толкова внимателен на пътя“, предупреди Градинаров.

Чуйте целия разговор с експерта от СБА Тони Градинаров и съветите му в следващото видео:

Вижте също

XRISTO_IVANOV картинка

Христо Иванов: Този парламент е еднопеевски, с повече плесен и по-малко смокинови листа

Председателят на движение „Да, България“ Христо Иванов гостува в студиото на еМисия България ден след …