понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Томислав Дончев проговори за расисткия коментар на съпругата си. Всеки втори българин е чувал реч на омразата

Томислав Дончев проговори за расисткия коментар на съпругата си. Всеки втори българин е чувал реч на омразата

Вицепремиерът Томислав Дончев не се разграничи от расисткия коментар на съпругата си, публикуван във Фейсбук, която написа: Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!

Няколко часа по-късно публикацията беше свалена от социалната мрежа след докладване от други потребители като реч на омразата. Томислав Дончев обясни, че според него това е метафора и отказа да коментира чужди мнения.

Всеки втори българин е чувал реч на омразата. Това показва проучване на Институт “Отворено общество”, проведено през април. Според проучването най-засегнатите групи са ромите и хомосексуалистите.

Проучването проследява обществените нагласи към основните ценности на европейския съюз – демокрацията, върховенството на правото и защитата на основните права на човека. Според изследването в последните 12 месеца всеки втори българин е чувал в публичното пространство реч на омразата за представители на малцинства.

81% от хората, които казват, че са чули реч на омразата, посочват, че тя е била насочена срещу роми. В същото време делът на свидетели на реч на омразата срещу хомосексуални е скочил двойно от 2016 година насам – до 42%.

77% от хората не одобряват в публичното пространство да се разпространяват изказвания, които изразяват омраза, агресия или неодобрение срещу малцинства.
Над 65% пък смятат, че прокуратурата и полицията трябва да разглеждат тези случаи като престъпление.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …

Един коментар

  1. Ако кажа, че „Отворено общество“ са професионални лъжци, това език на омразата ли е? 1. ЕС не е съюз, а организация, която под формата на уж демократични правила, демонстрира най безпардонно диктаторската си същност. Има цигани спортисти, работници, артисти, певци, музиканти и с ред други професии. Тези хора никой не мрази и всеки се отнася с уважение към тях. Как може индивиди членуващи в нормална организация да иска от българите, да изпитват положителни чувства към побойници, убийци, изнасилвачи и крадци. Някой с подли намерения иска да промени ценностната ни система и да ни накара да приравним нормалния човек с човекоподобни същества. Хомосексуалистите се делят на педерасти, манафи и травестити. Другите наименования са плод на развинтени фантазии. Проблема не е в ориентацията, а демонстрацията и неуважението към хетеросексуалната нагласа на голямата част от населението на планетата. Кой ще определя кое изказване е агресия, омраза и неодобрение срещу общност. Пример – Да го т- – я на майка ти. Това омраза ли е, агресия или неодобрение? Вън „Отворено общество“ от хубавата ни Родина.