понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Томислав Дончев: Проблемът с обществените поръчки се корени в неспазването на закона

Томислав Дончев: Проблемът с обществените поръчки се корени в неспазването на закона

Темата за обществените поръчки трудно може да се конкурира с футбола, може би в някаква степен със съдебната реформа, което не е обезателно лошо. Колкото повече обществен интерес има към начина, по който се харчат бюджетните средства, толкова по-добре. Имам претенцията, че освен да се говори по темата, да се говори умно и правилно, което за съжаление се случва рядко.

Това заяви пред Силвия Великова вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му в момента се все по-често се говори с повече емоция, отколкото е необходимо.

Попитан какво показва масовото спиране на обществени поръчки за 1,7 млрд. лв., Дончев отговори, че огромна част от тези средства идва от 2 процедури – за автомагистрала „Хемус“ и за новите документи за самоличност.

По повод обяснението на премиера Бойко Борисов за спирането на поръчката за „Хемус“, че има съмнения по отношение на хората, които са допуснати да правят магистралата, вицепремиерът каза: „Аргументът за съмненията и подозренията е изцяло политически и той може да бъде абсолютно валиден за един политически ръководител“.

Попитан какъв е проблемът с Пеевски и Златев да участват в поръчката, Дончев заяви, че няма сигурни доказателства, че което и да е от двете споменати лица е пряко свързано с някоя от фирмите, участвали, спечелили или не процедурата.

„Доколкото си спомням и единият, и другият отрекоха да имат отношения към фирми, които се коментират като участници в процедурата. Мълвата не може да бъде единствената причина, но съмненията са напълно легитимна такава“, каза той и подчерта, че „Хемус“ все пак е скъп проект и не можем да си позволим да бъде строен със съмнение.

Дончев припомни, че това не са първите прекратявания на обществени поръчки.

По думите му министър-председателят работи с много източници на информация.

„Той има възможност пряко да има съображения по всичко, което се случва в различните ведомства. И всяка негова намеса показва, че някой нещо не е догледал в министерството“, каза още Дончев.

По отношение на новия закон за обществените поръчки той бе категоричен, че той е по-добър от стария, като отразява европейските практики и законодателство, но не е вълшебен.

„Причината да има проблем с обществени поръчки се корени в неспазването на закона, а не в самия закон“, посочи още вицепремиерът.

Целия разговор с Томислав Дончев можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …