понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Томислав Дончев: Престоят в Министерския съвет не е особено комфортен

Томислав Дончев: Престоят в Министерския съвет не е особено комфортен

В традиционната рубрика на журналиската Силвия Великова гостува вицепремиерът в оставка Томислав Дончев с личен анализ за поуките след оставката на второто правителство на ГЕРБ.

„Багажът от министерството съм си изнесъл поне преди седмица, дори съм освободил голяма част от кабинета си, но продължавам да си изпълнявам задълженията и така ще бъде до последния ден“, категоричен бе той в началото на разговора.

„Рутинните ангажименти трябва да се изпълняват, но не е честно, при условие, че остава месец живот на този кабинет, да се вземат решения с дълъг хоризонт. Не е редно в 12 без 5 да вземаш решения, които задължават другите след теб“, посочи Дончев и допълни, че правителството в оставка няма да излъчи български еврокомисар.

„Ако избраният президент Румен Радев и настоящият Росен Плевнелиев бяха стигнали до съгласие да има едно служебно правителство, ако бяха направени консултации с Европейския парламент и комисия дали ще приемат комисар, излъчен от временно правителство, това можеше все пак да се случи в края на месец декември“, подчерта Дончев..

По думите му, в някаква степен е било изненада решението на президента да остави кабинета в оставка.

„Противно на част от коментарите, престоят в Министерския съвет в тази ситуация не е особено комфортен. Каквото има да се върши, ще бъде свършено, но, от гледна точка на друг ракурс, това носи политически щети. Ние сме подали оставка преди много време и беше редно да ни освободят. Два месеца в състояние на оставка обрича работата ни на къс хоризонт, което не е добре“, отбеляза Дончев.

„Изказването на президента от днес разбрах по следния начин – не е казал императивно, че няма да назначава служебно правителство. Той каза, че не бива да има две служебни правителства през месец, което от гледна точка на прагматична щета на работата на държавата е факт и призова избрания президент да постигнат съгласие и да назначат едно. То да бъде подадено като състав, а президентът Плевнелиев ще го назначи веднага“, обясни вицепремиерът в оставка.

Попитан дали държавният глава има право да отстъпва правомощията си, Дончев посочи, че избраният президент Румен Радев е казал, че е готов със състава на служебно правителство, който може да бъде предоставен на действащия президент, а той да го назначи и да не се налага след месец да се сменя министър-председател или министри.

„В подобна ситуация йерархията на приоритетите се намира изключително трудно, а и да не забравяме, че сме в уникална ситуация – от една страна имаме междуцарствие – избран президент, изтичащ мандат на настоящия, определени ограничения да разпуска парламент, и в същото време правителство в оставка“, подчерта Дончев.

За евентуалния кабинет с мандата на Реформаторския блок, Дончев посочи, че при разговорите между ГЕРБ и коалиционните им партньори са се разминали в „принципни виждания“.

„Веднъж случил се референдумът, народните представители и политиците нямат шансове да го отчетат по различен начин освен по този, по който се произнесал суверенът. Какви аргументи да бъдат изложени, че не може да бъде приет ясният сигнал, който са дали хората“, коментира Дончев.

Все пак е възможно парламентът да приеме нов Изборен кодекс и мажоритарна избирателна система, смята той.

„Всеки аргумент, свързан с възможните дефекти за прилагането на тази ситема, звучи сякаш статуквато иска да се продуцира и не иска въвеждане на нови правила, които ще дадат шанс на по-известни и светни хора да се появят в парламента. Всеки аргумент тук е съмнителен“, категоричен е вицепремиерът в оставка.

Той бе категоричен, че климатът като обществени настроения се е променил много и със сигурност хората искат нещо ралично.

Според Дончев на ГЕРБ не е нужна лидерска промяна. „Промени трябва да има и не говоря само за кройката на политиките, но трябва да се започне оттам, защото прагматичните политики, свързани с модернизация на страната и фактори, които гарантират икономически растеж, явно са недостатъчни. Не твърдя, че трябва да се отказваме от тях, но трябва да бъдат надградени“, изтъкна той и добави, че „не можем да се откажем от магистралите, но трябва много повече“.

Според вицепремиерът в оставка, освен политики, като ключова тема и политически послания трябва да бъде поставена темата за справедливостта в най-широк смисъл.

„Моята обществена диагностика показва, че един от най-острите обществени проблеми е ужасяващото усещане за липса на справедливост“, категоричен бе той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …