вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Томислав Дончев пред Сашо Диков: След първия мандат на ГЕРБ си тръгнах със страхотно облекчение

Томислав Дончев пред Сашо Диков: След първия мандат на ГЕРБ си тръгнах със страхотно облекчение

“Необходимостта и привилегията да можеш да се гледаш отстрани е много важна в политиката“. Така започна вицепремиерът Томислав Дончев пространното си интервю за Сашо Диков и предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти.

Според него той притежава таланта да не се изолира от начина, по който живеят обикновените хора. Дончев разказва, че сам се пази и не ходи с охрана, но отрече това да е популизъм, тъй като не го прави „с камери“. Обясни този си начин на живот с „доза стремеж към самосъхранение“.

„Когато свърши първият мандат на ГЕРБ си тръгнах от този същия кабинет със страхотно облекчение. Сложих си раницата на гърба и се прибрах пеша до вкъщи. Откровено казано не си спомням дали последните пет години съм имал по-хубав момент в живота.“

Дончев смята, че решението кабинетът на ГЕРБ да подаде оставка тогава е било правилно. Признава обаче, че властта е дрога и е нужен силен имунитет.

Запитан за начина на вземане на решения под граждански натиск и протести, той каза, че чисто гражданският гняв му се отразява много по-тежко. „Аз нямам право да мърморя, трябва да се боря проблемът да се реши“.

Една от най-популярните в българския политически живот думи – „стабилност“, той определи като „ключов капитал за България, и то не само политически“. „Държавата е стабилна, когато народът е успокоен или има минимална доза консенсус.“

На въпрос дали стабилност във варианта на ГЕРБ не значи неправене на сериозни реформи, Дончев отвърна, че предизвикателството пред кабинета е да намери

„магичната формула да съчетае стабилността с реформите“

Двамата със Сашо Диков обсъдиха и доклада на Европейската сметна палата, според който 40% от обществените поръчки в ЕС са с нередности, докато по този показател България е една от най-изрядните страни членки, както и факта, че въпреки това страната ни е на задните места по усвояване на фондовете.

Томислав Дончев се съгласи с думите на комисар Кристалина Георгиева, че, за да усетят хората напредък и промяна, процентът на икономическия растеж у нас трябва да е над 3%, за да започнем да догонваме богатите държави.

Той припомни, че страната ни е имала такива години преди кризата от 2008 г., но тогава растежът е бил базиран почти изцяло на спекулации с недвижими имоти, а това не е устойчива икономика. „Това, към което трябва да се стреми България, е силен фундамент на икономиката, а за мен това е производството с висока добавена стойност“.

Запитан за пречките пред ИТ бизнеса у нас,

от които се оплакват големите предприемачи в сектора, Дончев каза, че се очаква търсенето на такива кадри да достигне 50 000 души до 2020 г.

Той заяви, че е съпричастен с желанието на бранша за внос на работна ръка от чужбина, но смята, че е много важно да произвеждаме качествени кадри и у нас. Отбеляза също, че няма глад само за софтуерни кадри, но и за инженери и други квалифицирани работници. Според Дончев един от проблемите е, че младите хора у нас предпочитат да следват атрактивни специалности, които обаче не се търсят на пазара“.

„Видяхме къде изоставаме. Примерно по отношение на присъединяването към електроенергия, разрешително за строеж и др.“, добави още вицепремиерът по отношение на проблемите пред бизнеса. Запитан какво пречи да се въведе т.нар. „мълчаливо съгласие“, той отбеляза, че то има подкрепата на политиците, но

ужасна съпротива от страна на администрацията и чиновниците

Според Томислав Дончев впечатлението на водещия, че у нас приоритет са единствено еврофондовете и асфалтът, е погрешно. „От целия пакет европейски пари не повече от 21,22% отиват за транспорт и за транспортна инфраструктура, половината от които за магистрали. Дори парите, които даваме в социалната сфера и тези, които се отпускат за малки и средни предприятия, са повече.“

По повод въвеждането на електронно управление, Дончев отбеляза, че за това десетилетно усилие са похарчени ужасно много пари и резултатът са само частично работещи решения. Според него проблемът е, че всичко се прави на парче от отделните администрации и не сработва заедно.

Томислав Дончев обаче е оптимист, че ще имаме завършено електронно управление в следващите години, стига да има умни действия и политическа воля, тъй като „проблемът не е в парите“.

„На мен ми харесва партньорското състезание с Румъния

и не се изнервям от него. Факт е, че Румъния в някои неща се справя по-добре, а България – в други“, казва още Дончев, като изреди някои от принципните разлики между двете страни.

Той признава, че Румъния е успяла да прокара решителна реформа в съдебната система и борбата с корупцията, но я намира твърде кампанийна и насочена почти изцяло към политическото ръководство. Според Дончев до голяма степен успехът на страната се крепи и на способността й да се „продава” по най-добрия начин пред европейските институции.

Вицепремиерът отрече като митове и схващанията, че България внася в ЕС повече, отколкото получава от него, както и тезата, че българската икономика е тотално зависима от европейските пари.

„Да, факт е, че 80% от публичните инвестиции се правят с европейски пари, но това не е обезателно лошо. Рекордът е на Унгария – тя е с 92%. Но ако погледнете европейските пари, те са 9% от всичките публични разходи и само около 4% от брутния вътрешен продукт. Те имат много сериозен ефект в модернизацията на страната“.

Томислав Дончев коментира и регионалната политика в общините и това на какво се дължат разликите между регионите. Според него начинът за справяне с тези проблеми не е отнемане на правомощия от местната власт, а напротив – повече демокрация и правомощия за гражданите.

„Ако на мен ми се иска да сме научили нещо, на първо място ми се иска това да е изкуството да не си повтаряме грешките“, заключи разговорът той. Чуйте цялото интервю:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …