неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Томислав Дончев: НС да приеме закон за извънмандатна парламентарна комисия, която да промени изборните закони

Томислав Дончев: НС да приеме закон за извънмандатна парламентарна комисия, която да промени изборните закони

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев бе гост на Полина Паунова в петък в пет. Той коментира ситуацията след изборите, недовършените реформи, оставката на кабинета, референдума и какво следва от тук нататък.

„Този парламент предвид ограничения му живот със закон да уреди, да даде срок, да формира независима парламентарна комисия, може да бъде и извънмандатна, но със закон да се уреди. Тази комисия в рамките на 4-5 месеца да изчисти въпросите около изборното законодателство“, заяви вицепремиерът в оставка.

На въпрос Бойко Борисов ли загуби изборите или Цецка Цачева, Дончев каза, че и двамата са ги загубили. „Отговорност носи и кандидатът, но и цялата партия, която е издигнала и подкрепила кандидата. Много искам г-н Радев да не е проруски и да е най-вече пробългарски“, добави още вицепремиерът в оставка. Той каза, че реформите не са били направени със скорост или интензитет, от каквито е имало нужда, а с такива скорост и интензитет, каквито са били възможни.

„Съдебната реформа не се случи в този най-радикален вид. Нямаше парламентарен ресурс, дори и с категорична подкрепа на нашата парламентарна група. Често това е и един от уроците в политиката. Това, което можеше да бъде подкрепено и прокарано, беше в орязан вариант. Беше въпрос да се избира – дали да е половинчато, или да няма нищо. Като политически негативи се оказа, че ние едва ли не сме стопирали съдебната реформа“, смята Томислав Дончев.

По думите му, съвсем друг въпрос е дали тази съдебна реформа, във варианта, в който е била предложена, щеше да реши всички проблеми. „Съдебната реформа се превърна в политическа идеологема. Времето никога не стига, дори да работиш 12-14 часа. Нещата в публичния сектор се случват по-бавно, отколкото искаш“, добави Дончев. Вицепремиерът в оставка каза, че за секторите, за които е отговарял, са направени много неща. „Мисля, че направихме добри неща и резултатите го показват. Ако някой се стерилизира от политически емоции, трябва да го признае“, убеден е той.

Томислав Дончев каза, че е било по-правилно и в по-голяма полза на гражданите да има дълбок дебат за референдума преди него, а не след. „Той стана възможен с подкрепата на нашата парламентарна група. Това е принципен рефлекс. Абсолютен политически цинизъм е да се опиташ да се противопоставиш, ако хората искат допитване. Основната мобилизация бяха президентските избори. Да, пренебрегнахме един съществен дебат по темата. И това беше грешка“, призна Томислав Дончев.

Той коментира и темата за задължителното гласуване като каза, че следващият парламент ще има кратък живот и разпределението на силите в него не отразява политическата картина. „Този парламент трябва да се справи със сложната задача като пълно преформатиране на избирателната система. Как след такъв очевиден вот на подкрепа, парламентът може да не се съобрази с гласа на народа? Освен това, преформаторането на избирателната система за парламентарни избори към изцяло нова е нелеко техническо упражнение. И най-вече деликатната част е районирането“, обясни Дончев.

Вицепремиерът в оставка каза, че избирателните списъци далеч не са коректни – в едни райони в избирателни списъци има хора, които не живеят изобщо в дадения град, а дори и в България. Дончев посочи, че може да се получат големи и тежки дисбаланси при районирането.

„При чиста мажоритарна избирателна система никой не е в състояние да предвиди какъв ефект ще произведе. Има големи заплахи – деструкция на цялата политическа система. Може да звучи като музика в ушите на някои граждани, но се боя, че алтернативата хич няма да им хареса. Парламентът може да заприлича на камара на общините – само с локални представители, които нямат национален политически дневен ред. Има голям риск“, добави Томислав Дончев и каза, че тези рискове стоят заедно с опасността вотът да бъде купен и зад него да застанат корпоративни интереси.

„Аз съм универсален боец, но не знам дали силите или времето не ми стигнаха да имам ангажимент към тази кампания за референдума. Координирана стратегия да се неглижира не е имало, може би имаше всеобщо подценяване. Сега е важно всички политици в максимална степен и по най-интелигентен начин да се съобразят с волята на народа. Много често високата скорост противостои на качеството, а когато говорим за изборно законодателство там трябва да има високо качество“, добави Дончев.

Вицепремиерът в оставка каза, че има няколко варианта – да се приемат промени бързо и скоростно или да не се прави нищо. Той даде предложение като трети възможен вариант. „Този парламент предвид ограничения му живот със закон да уреди, да даде срок, да формира независима парламентарна комисия, може да бъде и извънмандатна, но със закон да се уреди. Тази комисия в рамките на 4-5 месеца да изчисти въпросите около изборното законодателство. Това е един възможен изход от ситуацията“, предложи Томислав Дончев.

Той коментира и темата с Бюджет 2017, който бе приет днес. „Ние поемаме отговорност, не можем да оставим държавата без бюджет. Нямаме моралното право да мислим за година напред, но не можем да оставим бюджета, който сме изготвили. Играта ще е между първо и второ четене. Различни политически сили ще излизат с различни добре звучащи предложения. Обстановката е както следизборна, така и предизборна. Тези предложения ще галят ушите на хората“, допусна вицепремиерът в оставка.

Той каза, че престоят в оставка в Министерския съвет не е особено комфортен и допълни, че е редно колкото може по-бързо да приключи работата на този съвет. „Не знам с кого за какво да се договаряме, но в тази парламентарна игра трябва много да се внимава. Бюджетът е сложна материя“, каза Дончев. Той коментира и идеята на президента Росен Плевнелиев в рамките на този парламент да се сформира експертен кабинет. Дончев коментира и евентуален вариант, ако БСП върнат мандата и той бъде връчен на Обединени патриоти, които в момента подкрепят ГЕРБ.

„Ще бъде много опасно и неясно кой носи отговорност за всички действия на парламента. Фигури за министри и заместник-министри, особено в чувствителните ведомства, не се намират лесно. Не си мислете, че за финанси, еврофондове… има свободни хора, които се разхождат по улицата и чакат да бъдат поканени за министри. Важното е да не се стигне до политическо и икономическо безвремие“, убеден е Томислав Дончев.

Той коментира и изказването на Бойко Борисов, който посочи, че иска ГЕРБ да придвижи резултатите от референдума и субсидията за партиите да изчезне тотално. „Ако гражданите считат, че големите проблеми, които има България, са избирателната система и субсидиите с партиите, аз имам право да не съм съгласен с това. Но в режим на демокрация, което ни остава, е да се съобразим с желанията на хората“, обясни вицепремиерът в оставка и добави, че разликата между 0 и 1 лв. субсидия не е съществена.

На въпрос дали Борисов се е самосвалил, след като никой от опозицията не му е поискал оставката, Дончев каза, че, ако не я бе подал, въпросът щеше да бъде – защо не е.
„Не можеш да управляваш само на базата на аритметичното мнозинство, което имаш в парламента, доколкото го имаш. Трябва да имаш самочувствието, че това, което правиш, се ползва с голяма подкрепа. А ние имаме правото и задължението да се съмняваме в това“, заключи Дончев.

Чуйте целия разговор с вицепремиера в оставка Томислав Дончев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …