вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Томислав Дончев: До дни създаваме структура за подпомагане на кандидатите по план „Юнкер“

Томислав Дончев: До дни създаваме структура за подпомагане на кандидатите по план „Юнкер“

Вицепремиерът и министър по управление на еврофондовете Томислав Дончев коментира пред Стажанта как се харчат европейски пари.

„Ползването на европейските пари е скучна административна работа“, каза Дончев в кулоарите на парламента. Той обясни, че инструменти, които се управляват на европейско ниво – програмите за наука и иновации. Тези български структури като БАН, университетите и фирмите, които се занимават с иновации, кандидатстват по-рядко или просто техните проекти се одобряват по-рядко.

Държавата не може да задължи структурите на БАН или фирмите да кандидатстват, посочи Дончев. Предишни години институти на БАН можеха да се похвалят с много добри постижения, включително и в партньорство с първокласни научни звена в Европа, припомни министърът.

По-важната тема е, че държавата няма пряко участие. Ако не им достигат информация или умения, държавата е редно да се намеси, смята вицепремиерът. При кандидатстването по план „Юнкер“ държавата не е ключов фактор. Те се правят от фирмите и институциите, които проявяват интерес.

От България има страхотна активност като брой проекти и относително малко на брой сключени споразумения, което означава, че те не са с достатъчно добро качество или са икономически нереалистични.

След около 10 дни в България ще се създаде специална структура, която да се опита да помогне на всички, които имат проекти и идеи, да могат да кандидатстват по план „Юнкер“. Томислав Дончев коментира и темата с корупцията. Според него има още много какво да се направи.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …