вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Томислав Дончев: Ако Великобритания получи достъп до общия пазар на ЕС, приема и свободното движение на хора

Томислав Дончев: Ако Великобритания получи достъп до общия пазар на ЕС, приема и свободното движение на хора

Не е невъзможно държава, която не е членка на Европейския съюз, да има достъп до общия пазар. Има такива примери като Швейцария и Норвегия, които имат специален статут. За да има дадена държава частичен достъп, тя приема общия пазар, което включва и свободното движение на хора, което е травматична тема във Великобритания.

Това коментира вицепремиерът и министър по европейските фондове Томислав Дончев в интервю за Силвия Великова.

Той уточни още, че Швейцария и Норвегия правят вноска към бюджета на ЕС или имат принос към кохезионната политика.

Дончев направи изрична уговорка в коментара си за отношенията Великобритания – Европейски съюз, че това са само хипотези, тъй като в момента има единствено резултати от референдум, а чисто формално няма Брекзит.

За европейските лидери е важно да няма ефект на заразата и като всяка криза има стремеж да бъде затворена – така коментира Дончев по-твърдия тон на Брюксел към Великобритания след референдума на 23 юни.

Вицепремиерът прогнозира, че не е изключено да не се стигне до излизане на Обединеното кралство от съюза, защото само след обявяването на резултатите британската икономика пострада.

„И ръководителите в европейските институдии, и британските политици плуват в непознати води, защото няма ясен сценарий как се случват много неща. Куп въпроси нямат отговор – как излизат, например, британските евродепутати от парламента. Въпросът на въпросите обаче е общият пазар и какви ще са отношенията между ЕС и Великобритания след едно излизане. И той незаслужено не попада в коментарите, защото Великобритания без достъп до общия пазар ще пострада икономически“, посочи Дончев.

Той не изключи, ако бъде задействана процедурата за излизане на Острова от ЕС, да последват референдуми за независимост на Шотландия и Северна Ирландия.

Дончев коментира още еврофондовете, бюджета на страна и защо ГЕРБ все още не обявява кандидата си за президент. Вижте повече във видеото:

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …