сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Тома Биков: Ветото постигна целта си. Стефан Манов: Този пазарлък е обиден за българската демокрация

Тома Биков: Ветото постигна целта си. Стефан Манов: Този пазарлък е обиден за българската демокрация

Депутатите се огънаха пред шантажа на една група хора с противоконституционни, дори подсъдни, изявления и наложиха скандални предложения, които отнемат права. Предлагането сега на нови текстове в Изборния кодекс е просто една подигравка, класически алъш-вериш на пазара. Този пазарлък е обиден не просто за българите в чужбина, а за българската демокрация.

Това заяви в интервю за Силвия Великова по Би Ай Ти Стефан Манов, един от най-активните български граждани в чужбина зад каузата „Искам да гласувам“ и протестите срещу скандалните промени в ИК, ограничаващи упражняването на глас на сънародниците ни зад граница. Наложеното върху тях президентско вето днес бе преодоляно в парламента.

Ние не представляваме никого, освен тези, които се разпознават в нашата кауза, а тя е равни избирателни права, МИР Чужбина, специфични представителни институции на живеещите извън страната, каза той.

„Има едно обществено мнение на будни хора и медии, които за две седмици направиха чудо – спряха една милиционерска машина, която искаше да премаже в нощен вот правата на стотици хиляди български граждани“, коментира още Стефан Манов.

Той се закани да продължат битката с всички възможни легални средства и обществен натиск.

Гост на предаването бе и Тома Биков,

съветник на вътрешния министър Румяна Бъчварова, според когото няма спор, че „очевидно основанията на президента са чути“, тъй като вече се подготвят и пишат нови промени.

Съвсем възможно е да се постигнат и права, и стабилност, според мен ветото постигна целта си, коментира той.

Гласуването в чужбина е важно и няма отнети права, всеки може да гласува, ще има някои неудобства, но не можем да осигурим секция за пет души, например, добави Биков.

В коментар за гласуването от Турция, той отбеляза, че не е против това електоратът да е дисциплиниран, като според него всички тези хора гласуват за ДПС по убеждения и ще го правят независимо от ограниченията.

„Факт е, че изборите в чужбина са най-проблематични за фалшифициране и дори да иска, държавата няма как да реагира. Ограничаването е някакво желание и за законност, така че аз също питам: може ли да дадем повече права с риск да нарушаваме закона“, заяви още той.

Прогнозата на Тома Биков е, че ако парламентът почне да бламира важни законопроекти, ще се стигне бързо до предсрочни избори.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

 1. Николай Михайлов

  Трябва да бъдем по-спокойни, разумни и толерантни. В момента турските партии са незначителен проблем за близкото политическо и обществено развитие на страната ни. Но това, което вършат управляващите в момента (в различните им формати) е неморално, насочва общественото внимание в неправилната посока. Не можеш да отхвърляш ветото на Президента, до упрекваш българите в чужбина в служба на някакви задкулисни интереси и в същото време да не правиш никакви реформи, да поддържаш статуквото (включително с нови и нови заеми) – някак си това не изглежда много морално и перспективно като политика.

 2. инж. Б. Попов

  Г-н Манов от къде е избран за „ПРЕДСТАВИТЕЛ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА“! Тази титла BiTeleвизия как я приписа. Имате ли някакъв вид документ, упълномощаващ това лице да говори от името на цялата диаспора?

  Ако е възможно BiTelevision да уточни, какъв е този надпис „обществен съвет на българите в чужбина“ под говорещият г-н Манов. Някой ви е излъгал, най-вероятно говорещото лице зад надписа, но вие като медия е редно да проверите. Иначе ставате автоматично и вие ЛЪЖЦИ!
  Няма такова понятие ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ на българите в чужбина. Има лица подписващи се незаконно от името на диаспората и медии разпространяващи лъжите на тези хора.

  Омбудсманът на последната среща с медиите диктуваше в ухото на този господин „планета“ какво да каже. Явно е доста независим. Т.е. от него от нищо не зависи. Г-н Манов, не се ли наиграхте вече?

  Опитах се да намеря негативни коментари и статии към турските партии и техните лидери в телевизия BiT, но не намерих един дори! Това несъмнено говори за политически и поръчкови теми и водене на електората за носа. Дали пък 3 турски партии са толкова изрядни, че да няма и една тема по въпроса или тази телевизия си е сложила перде по тези теми?

  Всички гости са Ви от един кръг хора. Няма дебат и диспут. Всички са от едната страна на бариерата!
  Това е втори показател, че не сте безпристрастни и отразяващи действетилността, а поръчково диктвате определена политика. Но това си е ваше право, вие си знаете как и по какъв начин се финансирате, но публиката не е сляпа.

  Но пък Воленчо с неговите 11 гласа го споменахте, въпреки че не беше фактор!

  Още по смешно е коментара на водещата към БДЦ, че подкрепили правителството, защото явно нямали да влезат в следващ парламент – много професионално за водещата!