понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Тодор Ялъмов: В България няма политическа воля за борба с корупцията

Тодор Ялъмов: В България няма политическа воля за борба с корупцията

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е внесла в СГС иск, с който претендира за имущество на банкера Цветан Василев на стойност близо 1,5 млрд. лв. Имуществото представлява имоти в София, Варна, Созопол, Царево, Швейцария, автомобили, картини и др.

Тодор Ялъмов, изследовател от Центъра за изследване на демокрацията и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“ коментира, че стъпката на КОНПИ е похвална, но по-важен остава въпросът как бе създаден Цветан Василев.

„Механизмът, по който той бе създаден все още може да действа и все още може да създаваме подобни „парцалени кукли“, които след това да хвърляме на зверовете. Все още политиците не се опитват дори да зададат публично този въпрос“, коментира Ялъмов в предаването еМисия България.

Според изследователя все още не е изследван и въпросът как КТБ от малка банка е станала една от най-важните, макар и четвърта в страната.

По думите на Ялъмов обаче в България няма политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта.

„Големият проблем е, че в България, покрай коалиционните правителства, може би всеки е свързан с всеки и една от причините да няма осъден политик е, че всички се страхуват, че в момента, в който има осъден, той може да започне да говори. В тази връзка не очаквам драматични неща с Цветан Василев, защото той също може да говори. А вероятно знае много неща, които биха разтърсили политическата ни ситема“, коментира експерът.

Според Ялъмов мониторинговият доклад на Брюксел за България не трябва да отпада, защото има съществена роля, дори само защото политиците ни вземат мерки преди излизането му.

По думите му български евродепутати се опитаха да се стигне до отмяната на мониторинговия доклад от сгрешена представа, че ако го направат, избирателите „ще им ръкопляскат“.

Какво е необходимо, за да спре България да води класации за най-корумпирана държава в Европейския съюз – вижте коментара на Тодор Ялъмов във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …