сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Тодор Тодоров от „За Земята“: Правилният извод от Чернобил е, че ядрената енергетика е уязвима

Тодор Тодоров от „За Земята“: Правилният извод от Чернобил е, че ядрената енергетика е уязвима

Уроците от Чернобил не са научени, но белезите стоят, коментира в еМисия България Тодор Тодоров от екологичното сдружение „За Земята“.

Тодоров разказа, че самият той е заболял от рак в четвърта степен през 1988 г., две години след най-голямата екологична катастрофа в историята, като дълго се е лекувал. Според него самите лекари тогава не са правили връзката между онкологичните заболявания и ядрената авария.

Жертвите на Чернобил, над 25 хил. души, надхвърлят шест пъти първоначалната прогноза на ООН, но според Тодор Тодоров това не е всичко, последиците са много повече и по-мащабни, а припомнянето на събитието всяка година е единствено с цел да ни предпази от повтарянето на подобни трагедии.

Чернобил ясно ни показа, че когато се случи нещо такова, всички големи обещания и приказки за безопасната ядрена енергия и евтиния ток не са верни, коментира още той.

За него правилният извод би трябвало да е, че тази технология е уязвима и прави и нас уязвими, ядрените реактори не могат да бъдат обезопасени – въпреки обещанията на учени, че ще бъде открита съвършената технология, а радиоактивните отпадъци са проблем, който тепърва може да се стовари върху човечеството.

Вече има технологии за друго развитие на енергетиката, трябва да се избере този път, свързан с децентрализация, с малки инвестиции и централи, убеден е Тодор Тодоров.

Той подчерта, че Чернобил е бездънна яма, която гълта нови и нови пари, като ЕС вече е дал милиарди за изграждането на саркофази.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …