събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Тодор Танев: Въвеждането на новия образователен закон трябваше да се забави заради учебниците

Тодор Танев: Въвеждането на новия образователен закон трябваше да се забави заради учебниците

Образователният закон, който бе приет последно, има много позитивни характеристики и дава някои възможности, но проблемът за мен е, че много ускорено започна да бъде въвеждан. Може би трябваше да се забави неговото влизане, за да се направи нещо също толкова важно – да се напишат новите учебници, които явно край нямат по складовете.

Това заяви в еМисия България бившият образователен министър Тодор Танев, като изреди и някои от другите основни проблеми според него.

Сред тях е например фактът, че училищната ни система не е обвързана с живота, като той уточни, че няма предвид само бизнеса, но и науката, различните европейски структури и общности и т.н.

Учителите пък са все още поставени в тотален стрес и въпросът не е само в заплатите, каза още Танев.

Той е категоричен, че трябва да се намери система на увеличение на възнагражденията, която да се разпише в закон, за да не бъде това въпрос на спорадични „подаяния“ в последния момент, а заплатите да бъдат като тези при полицаите и военните.

Според бившия министър трябва да има еднакви критерии спрямо учителите, а те да бъдат свободни да подхождат по различен начин в преподаването си, като най-накрая се отчита какво са научили децата, както е във Финландия.

Не на последно място, за Танев, законът трябва да отчита въпроса за възпитанието, което според него върви плътно с образованието. Той обаче е категоричен, че семействата трябва да бъдат освободени от прекалено многото ангажименти по „учене заедно“ с децата и от задължението да бъдат компенсация и алтернатива на училището.

Тодор Танев коментира и обезпокоителните резултати от последното международно изследване на PISA, което дава изключително ниска оценка на функционалната грамотност на българчетата.

Според него децата са все по-малко заинтересовани от предметите, а глашатай на иновативните методи у нас се явяват само някои от неправителствените организации. Необходимо е да имаме система, с която да стимулираме иновативните учители, категоричен е Танев, според когото в страната има огромен потенциал, „който стои някъде в ъгъла“.

„В прекрасни отношения сме с г-жа Меглена Кунева и има абсолютна приемственост. Всичко, което подготвихме, влезе в парламента и залите“, увери още Тодор Танев. Вижте целия разговор с него във видеото по-долу.

По време на разговора бе излъчено и интервю с Паскал Муро, директор на френския лицей в София, който от години работи за привнасяне на добри френски практики в българската образователна система.

„Грамотността, умението за четене и писане, е в основата на личната свобода. Човек, който не умее да чете и пише, не е свободен, защото не разбира света около себе си“, казва той. Вижте цялото интервю:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …