сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Тодор Танев: Чувствам се мъничко изигран, но поемам вината

Тодор Танев: Чувствам се мъничко изигран, но поемам вината

Чувствам се мъничко изигран и малко сгрешил, призна в отговор на въпрос в студиото на еМисия България образователният министър Тодор Танев, чиято оставка бе поискана вчера от премиера Бойко Борисов.

Той уточни, че вината да бъде „изигран“ е негова и той я поема. По-късно в разговора обаче обвини и екипа си в МОН, който по думите му „погребва“ пореден министър. Чиновниците издържат по-дълго от министрите, посочи Танев и обеща да предупреди за това и наследника си на поста.

Що се отнася до конкретния повод да бъде поискана оставката му – промените в учебните програми, той разказа, че е имал уверението на своите подчинени, че всичко е минало както трябва. Подписах, все пак не съм Фалконе, за да изследвам всичко, каза министърът.

На въпрос как си обяснява факта, че оставката му е била поискана точно в този момент, Тодор Танев отговори: „Има множество фактори, които като политолог отдавна сглобих“.
Той обаче не даде подробности, с оправданието, че не желае „приказките ми днес да клатят лодката на правителството“.

Танев уточни, че изключително уважава премиера, който, според него, явно е преценил, че друг може да бъде по-добър министър.

За времето му на поста той разказа, че е контактувал с министър-председателя чрез есемеси, като в последния от тях е ставало дума за три законопроекта. Борисов обаче не отговорил. Танев си обяснява това с изключителната му заетост. „Единствения, на когото не завиждам у нас, е Борисов, той има много дертове“.

Обсъжданите за негови наследници Даниел Вълчев и Меглена Кунева от ДБГ, част от Реформаторския блок, той определи като „достойни политици с принос към демократизирането“, които вероятно ще бъдат „по-достойни от досегашния екип“.

„Пожелавам им да използват това, което им е оставено на тепсия, сериозна зестра – добри и обмислени законопроекти, уговорени с всички страни“, каза той, като изреди някои от политиките и законопроектите, по които е работил.

„Дано не съм лош пророк, но РБ ще почне нов живот под друга форма“, прогнозира още Тодор Танев, който е от Гражданския съвет на РБ. Той подчерта, че винаги е бил надпартиен. „Сега събирам Гражданския съвет и нашето ще стане по нов начин, защото е в интерес на всички“, закани се той.

Според Танев не е случайно оттеглянето на подкрепата към кабината на лидера на ДСБ Радан Кънев, както и изграждането на нов десен формат.

На въпрос дали би се присъединил към формацията на Кънев, той отговори положително, но чак „когато изучи проекта му добре“.

„Не си отивам с отворени очи, ще продължа да работя“, заяви още Тодор Танев. Той сподели, че съвсем скоро излиза новата му книга, а самия него очакват неговите студенти, както и мястото му в университета „Джон Хопкинс“.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …