неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Тодор Тагарев: Охраната на въздушното пространство е въпрос на национално самочувствие, но и на икономически съображения и реалности

Тодор Тагарев: Охраната на въздушното пространство е въпрос на национално самочувствие, но и на икономически съображения и реалности

Все още не сме казали, че Полша ще изпълнява охраната на въздушното ни пространство вместо нас. Основната задача на присъствието на съюзнически военновъздушни сили на наша територия, е, ако се наложи, те да могат да усилят отговора. Ако по дадена причина, в даден момент, нямаме ресурс да поддържаме дежурни изтребители, то вероятно ще бъдат постигнати договорености, при които изтребители от страна на съюзници могат да изпълняват тази функция и за целите на въздушно патрулиране в българското въздушно пространство.

Това каза проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната в служебното правителство на Марин Райков и директор на Института по отбрана към Министерството на отбраната. Коментарът му бе в отговор на въпроса дали е притеснително охраната на въздушното пространство на България да се осъществява от военновъздушните сили на Полша.

Проф. Тодор Тагарев е един от най-изявените български експерти по военно дело и сугурност, признат не само в България, но и в света. Негови разработки се използват и в структурите на НАТО.

По думите му в рамките на НАТО има няколко страни, които не поддържат свои национални способности за въздушно патрулиране, така че подобна практика не новост.

„България е част от съюз, създаден да гарантира сигурността на страните-членки и тяхната отбрана. И ние търсим решенията за нашата сигурност в рамките на НАТО. Една от задачите, която се изпълнява в съюза е контрол на въздушното пространство чрез въздушно патрулиране тогава, когато не се очаква агресия срещу страните-членки, а просто се поддържат способността и капацитет за реагиране, ако неочакван въздушен обект има вероятност да навлезе въ въздушното пространство на НАТО. Това е ситема, която управлява по единен начин въздушното пространство и реакцията на страните-членки“, подчерта още проф. Тагарев.

Според него формално няма връзка между договореността за ремонта на двигателите българските МИГ-ове от Полша и присъствието на нейни военновъздушни сили. По думите му обаче това е показател за по-тесни отношения в областта на отбраната между България и Полша.

И преди съм казвал, че въпрос на национално самочувствие е дали успяваме самостоятелно да охраняваме въздушното си пространство, но все пак е въпрос и на икономически съображения и реалности, отебеляза проф. Тагарев.

Попитан как гледа на оставката на ген. Румен Радев, бившият военен министър каза, че след като бе обявено от структури в лявото политическо пространство, че той ще е техен кандидат за президент, пред ген. Радев е имало 2 варианта – или да отрече информацията, или да напусне армията.

„Нашата армия е деполитизирана. Той пое по този път, бих казал за съжаление, защото е определян от хората в униформа като добър командир и пилот, уважаван е . Това, уви, не е прецедент. Разликата при ген. Радев е, че той можеше да служи още 5-6 години и да заеме по-отговрни позиции, но изглежда е бил изкушен да поеме политическия път, а това е негово решение“, коментира проф. Тагарев.

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

 1. Чичо Румен

  Според оценка на запознати (аз не мога да правя такива), настоящият министър-председател е бил много добър пожарникар. Защо тогава един добър пилот не може да стане президент?

 2. БайТъпънгарев

  Чакай сега…гледах го това и ми изникнаха няколко въпрос:

  – Борисов твърди, че имаме повече самолети, откогато и да било друг път и можем напълно самостоятелно да си пазим въздущните граници, а Тагарев казва точно обратното – че най-вероятно няма да можем… Кой е прав сега?

  – Защо през поледните 2 години да е било практически невъзможно да си поддържаме самолетите? Руснаците предлагаха сумати варианти… Кое му е невъзможното?!

  И още нещо към г-н ТъпънГарев – не е въпрос на национално самочувствие, бе тъпанар с тъпанара ти, а на национален суверенитет!

  Не можах да му изтърпа повече от 5 мин. на простотиите…