сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Тодор Радев за силата на книгите и как китаец отвори частна библиотека с 50 000 тома

Тодор Радев за силата на книгите и как китаец отвори частна библиотека с 50 000 тома

Журналистът Тодор Радев, който живее в Китай, разказа за местен 69-годишен китаец, който е създал частна библиотека с 50 000 тома.

„Той е съвсем обикновен човек със средно образование. На 69 години е в момента. Дарил е на съчуанската провинциална библиотека около 2500 книги и ръкописи. Просто през далечната 1983 г. човекът трябвало да изхранва семейството си като рови в кофи за боклук и предава неща, които стават за рециклиране. Заделял единствено книги и така събрал огромната колекция, сред която например е „Речник на император Канси“ (публикуван за първи път през 1716 г.)“, разказа журналистът Тодор Радев.

Той обясни и че семейството на китаеца с необичайно хоби няколко пъти опитва да го разубеди, тъй като домът им бил малък и нямало къде да съберат всички книги. Той обаче не се отказвал. „През 1997 г. отваря частната си библиотека и заема книги на всички желаещи безплатно. Взел е и заем, за да попълни колекцията си. Говори с особена любов за книгите и казва, че те са ценни, когато се четат от хората, а не когато се складират в библиотеката“, разказа още българинът.

Тодор Радев обясни, че китаецът твърди и че не е колекционер, а човек, който се опитва да запази и съхранява китайската култура. Получил е награда от провинция Съчуан за това, което прави.

Пекин е в ужасен смог вече четвърти ден, училищата са били затворени през последните дни. Българинът разказа и какви са очакванията за икономическото развитие в Китай за следващата 2017 г. Застрашително нарастващото ниво на местните дългове в Китай може през определени ситуации да доведе до избухване на дългова криза, смятат китайски икономисти.

Чуйте целия разговор с Тодор Радев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …