вторник , 19 юни 2018
Начало / Код 11-13 / Тодор Байчев: Българското председателство на Съвета на ЕС може да се отложи

Тодор Байчев: Българското председателство на Съвета на ЕС може да се отложи

За да коментира последните политически новини, в КОД 11-13 гостува депутатът от БСП. Той влеза в студиото минути след като Обединените патриоти се обявиха против предоставянето на паметника Бузлужда на БСП.

„Въпросът е друг – може ли държавата да се грижи за този паметник. Що се отнася до обединените патриоти да се грижат за Шипка – нищо не им пречи. Борисов няколко пъти потвърждава, че ще ни даде паметнка, въпреки че той често си мени мнението и сега коалиционните му партниори могат да му повлияят. Патриотите за пореден път се използват от Бойко Борисов. Сега си играят на доброто и лошото ченге, като Симеонов и Каракачанов го играят лошото“, каза Байчев.

Байчев допълни, че БСП са „за“ запазването на паметника „1300 години България“, защото той е историческо наследство. Депутатът коментира и скандалите около НДК.

„БСП няма никаква вина за този скандал, това е война на фракции в ГЕРБ, на фирми и обръчи от фирми, които обслужват ГЕРБ. Първият транш от 17 млн. лева е усвоен, без да има книжа за какво са изразходвани“, заяви Байчев.

Според него е недопустимо да се обвинява Служебният кабинетът на Герджиков за случващото се в НДК.

„Деница Златева в момента я няма и е удобна изкупителна жертва, но тя се върне от командировка и ще бъде изслушана от комисията“, допълни Байчев.

Байчев коментира, че все още няма информация дали България ще председателства Съвета на ЕС догодина.

„Според мен ще бъде отложено, защото ако се отмени ще бъде шамар за правителството. Причината е, че ни дойде ред 6 месеца по-рано да председателстваме Съвета на ЕС и няма да бъдем готови“, категоричен е Байчев.

„Няма как БСП да са виновни за фалита на КТБ, само защото се е случило по време на кабинета на Орешарски. От втората стенограма става ясно кой предлага да се изплатят влогове над прага от 100 000 евро. Не знам защо Йордан Цонев от ДПС ни обвинява при положение, че те имаха обръчи от фирми, които бяха свързани с КТБ“, каза Байчев.

Валерия Касиян се включи на живо с последните новини от Народното събрание. По думите й и днес в парламента не са липсвали скандали. БСП напусна демонстративно пленарната зала, защото Димитър Главчев отстранил от заседание Румен Гечев.

Подробности за скандала и защо БСП поискаха оставката на вътрешния министър Валентин Радев, вижте във видеото.

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …