понеделник , 25 юни 2018
Начало / Коментар / Тлъсти депозити и неудобни рефeрендуми

Тлъсти депозити и неудобни рефeрендуми

Поредна порция списъци с вложители във фалиралата банка КТБ бяха оповестени от Фонда за гарантиране на влоговете. Едри чиновници, бивши и настоящи управляващи и опозиция, техните съпруги и съпрузи, през годините са имали влогове или консултантски договори с банката на Цветан Василев. В същото време стотици хиляди българи поискаха референдум за промяна на политическата система.

Имат ли общо двата сюжета?

Оказва се, че КТБ не е била банка на властта, а на властите. Сметки в нея са имали депутати, бивши и настоящи министри, съдии, прокурори, следователи, ръководни кадри в Националната агтенция за приходите, различни регулаторни органи като Комисията за енергийно и водно регулиране, висши банкери от БНБ.

Как тогава да очакваме, че истините за милиардите левове, които бяха потрупани с краха на банката, ще бъдат огласени?

Съпругата на Димитър Костов, който в момента е подуправител на БНБ и отговаря за „банковия надзор“, не само е работила на щат в банката, но е и имала консултантски договор. Ръководни кадри на ДАНС, които „проспаха“ фалита, също са имали чрез своите „половинки“ влогове за стотици хиляди левове, евро и долари. З

атова ли финансовият министър Владислав Горанов пази в тайна международният одит за фалита на КТБ? Затова ли и Цветан Василев стои „заточен“ на 5 часа път с кола от София и все още български разследващи органи не са се срещали с него?

Междувременно 670 хиляди българи поискаха радикална смяна на политическата система. „Шоуто на Слави Трифонов“ внесе в парламента подписка с шест въпроса, които се разтягат от въвеждане на мажоритарна система, партийните субсидии, електронното гласуване и намаляване броя на депутатите до прякото избиране на полицейски шефове от гражданите. Внушителната подписка тепърва ще се проверява (миналата седмица и варненският бизнесмен Веселин Марешки също внесе подписка с 401 хиляди души за всенародно допитване). Инициативата на Слави Трифонов поставя в обществения дневен ред редица въпроси и проблеми на политическата система. Дебатите по тях не бива да се изхабяват около вносителя, защото у нас отдавна политиката прилича на шоу, а шоу програми правят политика.

Когато витае „политика без политики“, липсват политици – изразители на автентичния граждански интерес, шоумените трябва да свършат работата им.

Дали ще бъде смислен референдумът зависи от тези, които искат да се чуе гласът им, а не от онези, които ще засегне. Защото, ако чакаме политическата система сама да се промени, то няма да я дочакаме. А само ще наблюдаваме как се самовъзпроизвежда или смутено мълчи за „банката хранилка“, в която потънаха милиарди.

Вижте също

Чеверме-патриоти

Стигнахме дотук. По телевизора ни убеждават, че кренвиршите ни са от месо, а перилният препарат …

2 коментара

  1. Не очаквам нищо по-малко от истината и поетата отговорност от всички страни.

  2. Ясно е, че всики са били на хранилка в пирамидата на Василев, за да си затварят очите. В противен случай нямаше как КТБ да постигне такъв нереален растеж за толкова кратко време. Съд и затвор за Василев и неговите дружки, които ограбиха българския народ.