вторник , 21 август 2018
Начало / Предавания / Културно / Тимъти Алън – фотографът, който видя Бузлуджа с други очи

Тимъти Алън – фотографът, който видя Бузлуджа с други очи

Той показа на света една емблема на миналото на България. Той показа паметника на връх Бузлуджа, както никой не го беше виждал – от въздуха, затрупан под преспи януарски сняг и обгърнат от зловещата мъгла на зимата и противоречията на историята. Той е Тимъти Алън – един от най-добрите пътуващи фотографи. България е една от най-интересните му дестинации.

Алън пътува из целия свят. България е едно от местата, в които се връща няколко пъти. В началото на тази година, докато снима документален филм в Родопите, запечатва епизоди от празничните обреди на българите и моменти от живота на хората в планината. Най-впечатляваща е срещата му с 84-годишната баба Стоянка в Огражден планина. Тя го моли да каже името ѝ на всеки, на когото покаже снимката.

След успешна кариера като фоторепортер за британския вестник „Индипендънт“, той започва работа за поредицата на Би Би Си Human Planet, за която документира най-невероятни истории на хора от целия свят.

В началото на кариерата си като фотограф през 90-те години Тимъти Алън пътува в Босна, докато страната се съвзема след ужаса на войната. И до днес пази страстта си към пътя и отношението си към всичко и всеки пред обектива си.

Вижте също

КултурНО: Найджъл Кенеди свири 3 произведения на Георги Андреев в България през септември

Найджъл Кенеди се завръща в България през септември. Освен новия прочит на „Годишните времена“ от …