неделя , 18 ноември 2018
Начало / Код 11-13 / Тихомир Безлов защити информационната система на митниците. Според Георги Кадиев обаче няма да разберем какво е изтрито

Тихомир Безлов защити информационната система на митниците. Според Георги Кадиев обаче няма да разберем какво е изтрито

След като бяха изнесени данни за изтрити данни от БАЦИС (Българската акцизна централизирана информационна система), мистерията около възможността за подобна манипулация се задълбочава. В студиото на Би Ай Ти темата разискваха Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията и Георги Кадиев, председател на ПП „Нормална държава“.

Безлов обясни, че не може да се влезе дистанционно в митническата система и проблемът е в. т. нар. индустриални сървъри. По думите му, всички данни се пращат в реално време в три системи, две от които са на БАЦИС и Националната агенция по приходите и няма как те да бъдат изтрити на трите места едновременно. Според него, в БАЦИС може да влиза само информационният отдел на митниците, който наброява около 20 души.

Кадиев каза така „Малко спекулираме, защото не познаваме цялата ситуация. Има възможност за пробиване на системата, но не знаем дали е пробита“. Той напомни, че както някой може да манипулира данните отвътре, така е вероятно и системите да се атакуват отвън поради слабата си защита.

„Никога няма да разберем какво е трито, ако е трито“, посочи Кадиев, като допълни, че в другата система за митническите процеси, не е имало такъв проблем. По думите му, атаката е умишлена, а не по вина на разработчика, а по-високата събираемост на доходи е заради ръст в акцизите. Проблемът обаче е, че ако има престъпление, няма престъпник.

Безлов уточни, че според него ресорните служители не са ползвали една парола, а тя е била за 340-те устройства на въпросните индустриални сървъри. Той каза още, че служителите влизат с т. нар. цифров подпис и с лична парола.

Подробностите по темата вижте във видеото, а още важни разговори от Код 11-13 – ТУК.

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …

Един коментар

  1. Жалки опити за възпроизвеждане на новини!Безполезно предаване,със никакви сериозни въпроси,засягащи болните теми общество!Жалка работа,беззъба журналистка!