сряда , 18 юли 2018
Начало / Жива връзка / Тихомир Безлов: Вратата към официално влизане на ДПС във властта е затворена

Тихомир Безлов: Вратата към официално влизане на ДПС във властта е затворена

До извънредните парламентарни избори в България остават само няколко дни. Как протече кампанията, какви са проблемите и можем ли да очакваме нарушения в изборния ден, коментираме с анализатора от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Той отчита относително спокойна и неконфронтационна кампания в сравнение с очаквания изострен дебат предвид близките резултати, които социолозите дават на двете големи партии.

Конфронтацията между ДОСТ и ДПС той определя като „локална, в рамките на турското малцинство и патриотичната тема“, от която основните партии се опитват да странят.

Според анализатора вратата към влизането на ДПС под официална форма във властта, както е било до 2009 г., е била затворена след изказването на Бойко Борисов, повторено и от Корнелия Нинова, че коалиции с ДПС и ДОСТ няма да прави.

От друга страна, според Безлов, рязкото конфронтиране създава възможност за сериозна нестабилност, невъзможност за управление и рискове, като разбирането за това е станало особено ясно след събитията от 2013 г.

Анализаторът отбеляза също, че темата корупция и съдебна реформа почти не присъства в предизборната кампания, като същото се отнася и за дефицита на бюджета, концентрацията в земеделието и редица други. През съдебната система се разпределят повече ресурси от изпълнителната власт, отбеляза той.

Като почти безпрецедентно обаче Безлов описа и количеството предимно социални обещания, дадени от политиците в тази кампания.

Безлов прогнозира, че търговия с гласове ще има и на тези избори, но според него купеният вот от ромските квартали няма да е в такива размери – по думите му защото голяма част от тях са изпразнени, тъй като жителите им са заминали на гурбет в чужбина.

Липсата на професионални политици е един от големите проблеми на българската демокрация и причина за цялата тази хаотичност и непоследователност, заключи анализаторът, който припомни как последователно става израстването и създаването на политическите фигури на Запад.

Какви други засегнати и незасегнати в предизборната кампания важни за обществото въпроси и проблеми очерта Тихомир Безлов – чуйте в целия разговор с него във видеото.

Вижте и как преминава подготовката в САЩ и Канада за гласуването

на тези избори, на които в чужбина няма да има преференциален вот. Елена Хотинова разказва. Тя разговаря и с Веселин Вълчев, генерален консул на България в Лос Анджелис:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …