сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Тихомир Безлов: Случилото се в Турция далеч не е приключило

Тихомир Безлов: Случилото се в Турция далеч не е приключило

Много от случилото се в Турция не е приключило, тепърва предстои да видим какво ще се случи и дали ще се стигне до крайни репресии под формата на смъртни присъди, заяви в коментар на проваления опит за преврат в Турция, последван от безпрецедентни репресии и чистки Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него чистките в съдебната система, втората професионална група след военните, която бе най-силно засегната, създава сериозен проблем със светската власт и разделението и баланса между властите, като досега като цяло се смяташе, че тя е гарант за демокрацията.

Повечето от уволнените магистрати са на високи позиции, а точно от съдиите зависи изходът на предстоящите процеси, отбеляза Безлов.

За него дори по-сериозният проблем обаче е „изкореняването“ в сферата на образованието и научните среди, като по думите му отстраняването на толкова учители, ректори и учени разкрива много по-далеч отиващи планове на официалната власт.

Анализаторът припомни също, че протестите на Гези през 2013 г. разклатиха за пръв път монолитната власт на президента Ердоган, като направи и обзор и на политическия развой след това.

Бизнес елитите, старите големи турски корпорации, също се противопоставят на икономическите кръгове на Ердоган, отбеляза Безлов.

Чуйте пълния му коментар на ситуацията в Турция:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. ЗА ЕДНА СЕДМИЦА ЕРДОГАН И ОПИТЪТ ЗА ВОЕНЕН ПРЕВРАТ СТРЕСНА “ ГЛАСОВЕТЕ ЗА ОЩЕ ДЕМОКРАЦИЯ“
    Ако някога сте гледали „дебатите“ в турския парламент ,които често преминаваха и в юмуручни схватки ,сега ще останете изненадани от промяната. Няма ги онези лични нападки срещу.президента Ердоган или премиера или словесни те атаки към погрешно водената политика на управляващата „Бяла партия“ (с това име все повече се утвърждава Партията на справедливостта и развитието). Дори представителите на кюрдското малцинство на Денкташ изглежда са оценили погрешна та си линия на непрекъснато противопоставяне и сега търсят по-често възможния компромис и разумен изход от пропаста и критичната точка за Турция. А най-разумно и проевропейски звучи гласът Кълъчдароглу ,лидера на най-голямата опозиционна партия . Той като неин председател категорично отхвърля в парламента и интервютата си по Тв екраните крайните гласове на улицата за връщане на смъртното наказание. Според мен с всеки следващ ден и управляващите не са толкова категорично настроени в решението си и са наясно,че с тази мярка не само ще затворят вратата на ЕС,но и тя нищо повече от сегашната победа няма да им донесе. Да собствената им оценка сега го кара да се чувстват победители,макар,че и те са наясно кой им я поднесе на тепсия-улицата. За управляващите уличните протести и смелостта на не въоръжените им поддръжници е гласът и волята на народа. Затова, носени от тази вълна на възторга, за сега не искат да се противопоставят категорично и рязко на този глас,но ще намерят как да ги убедят , че и доживотният затвор е почти същото. Само че така светът няма да ги сочи с пръст като варвари в 21 век и антиемократи. Факт е, че вече бяха освободени близо 300 срочно-служещи войници с мярка 2′-3 месеца затвор,за които нямало доказателства ,че са стреляли по протестиращите защитници на законната власт.Това за войниците означава удължаване на военната им служба Така че :страховете,които внушава Т.Безлов са силно преувеличени.