понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Тихомир Безлов: Какво премълча Цветан Василев пред Диков

Тихомир Безлов: Какво премълча Цветан Василев пред Диков

Струва ми се, че Цветан Василев не казва много неща. Основното, интересно за мен, е защо и кое избира да каже и за кое избягва да говори, защото сагата около Корпоративна търговска банка (КТБ) не започва през 2014 г.

Това заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти.

„Ако погледнете чисто исторически, КТБ започва по много странен начин. „Булбанк“ продава тази малка банка на 10 офшорни компании, които се опитват всъщност да скрият собствениците. В момента на продажбата банката има около 50 клиента. Следващата част от историята е как банката става голяма, защото в рамките на 2 години експлодира като ръст. Ако се загледаме, изведнъж се вижда, че там има много синдици, включително банкови синдици. Тях ги има, защото там се държат пари, по които се плащат много малки лихви. Т.е. моделът за малката лихва, за която през 2008 г. ще стане тема как банката държи половината от сметките на държавните компании и то за странно ниски лихви. Т.е. ако проследявате какво се случва, възникват много въпроси защо така се е случило. А това го знае г-н Василев, но не говори за него. Той коментира Борисов сега, когато е в оставка. Не го коментира през 2013 г., когато не беше взел властта и можеше да не я вземе, ако Василев бе коментирал някои неща. Човек си задава въпроса – защо сега и какво точно се опитва да ни каже Цветан Василев“, подчерта още Безлов.

„Най-големият проблем е, че г-н Василев създаде един феномен, който има тежки последици за обществото. И проблем номер едно е медиите. Това, което се случи по отношение на медиите, не се беше случвало 24 години дотогава. Първо, бяха купени серия от вестници и сайтове, които създадоха една група. Второ, бяха дадени серия от кредити към останалите медии. Направихме опит да изчислим какъв процент от българските журналисти са получили подкрепа от КТБ – това бяха 70%. Това създаде редакционна линия, в която никой не можеше да каже нищо срещу КТБ“, подчерта Безлов.

По думите му ТВ7 е бил опит да се създаде феномен по отношение на финансирането на медия.

„По-уникалното с тази телевизия обаче бе, че тя започна да прави партия. Пак имаме уникален български феномен – да направите немалка партия, която беше симбиоза между телевизионно отразяване, коментари и футболни агитки. Всичко това бе финансирано с усилието на Василев“, каза още Безлов.

„Няма друга такава банка, няма друга такава икономическа група, която да се опита да постави под контрол целия печатен пазар и значима част от телевизионния. Усилията на тандема тогава Василев – Пеевски постигна контрол и върху някои от чуждите частни медии. Така че това е една от големите щети, за която никой не говори. Т.е. създава не на система на мълчание и контол по отношение на медиите и за първи път директно инвестиране в политиката“, отбеляза още Безлов.

„Сигурен съм, че никога няма да се докаже кой какво е взел от 240-те млн. лв“. Така Безлов коментира думите на Гриша Ганчев за срещата в гаража на Бойко Борисов с банкера Цветан Василев, когато пред него, както твърди, се е обсъждала тази сума. По думите на Безлов тук отново излиза въпросът какво не ни казва банкерът.

Той подчерта, че най-голямата вина на Цветан Василев е разрушаването на медийния пазар.

Цялото интервю с Тихомир Безлов можете да видите във видеото:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

7 коментара

 1. Откога Безлов разбира от банкова дейност? Интересно е, че дежурните във форума съдят Василев, без да знаят какво му е обвинението и защо прокуратурата повече от две години не го внася в съда. Никой не оспорва твърденията на Василев, а се пише по опорни точки. Защо никой не пита защо Борисов отказа спасяване на КТБ, а даде всички пари на ПИБ? Защо позволи на Горанов да рефинансира бизнес активностите на Пеевски и заедно със сидиците на Пеевски да окрадат всички активи на банката? Защо позволи кражбата на Виваком, след като имаше административна възможност да я спре пре КЗК и КОНПИ? Къде беше Центърът за изследване на демокрацията през това време?

 2. Ангелов

  Разбира се, че интервюто на Сашо Диков с Цветсан Василев беше нагласено. В притовен случай такова интервю никога нямаше да бъде осъществено. Иначе не съм съгласен, че най-голямата вина на Василев е разрушаването на медийния пазар. Да не забравяме, че той управляваше КТБ еднолично и негова е вината и отговорността за източените пари на вложителите.

 3. Здравейте Уважаеми Зрители!
  Спите ли !!!
  Някой видя ли Уважаемият Демократ Г-н Безлов да оспори нещо от казаното от Цветан Василев.
  Голямата болка на хайванчето не е, какво се случи с едни активи за милиарди а видиш ли, някой му разбил комфорта с медиите.

 4. Много правилни и точни констатации на Безлов. Наистина доста от обичайните остри въпроси на Диков липсват в това интервю. Всичко изглежда като нагласен сценарий.

 5. Дядо Гуди

  Заслушах се за телевизиите…. Явно ви е убягнало и на двамата но в едно битиви боку се изцепи,че вчера си е говорил с шефа им….. Румънец който току що ги беше купил и собственик на ПРОБГ…. Месец по-късно ПРОБГ падна от ефир(антена) и след два месеца без конкурси и пр. търгове за честоти на тази честота се намести тв7…. За умния е достатъчно……

 6. Премълчава всичко, което е неудобно за него. Премълчава как източи четири милиарда.

 7. Цветан Василев ще каже само това, което му е угодно и го представя в добра светлина, премълчал е сумати неща, уличаващи го като престъпник от най-висока класа