понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Тежки диагнози за България в едно интервю с Даниел Кадик

Тежки диагнози за България в едно интервю с Даниел Кадик

Европа не потупва българските политици по гърба, а им зашлевява плесница през лицето. България не успява да се справи с бежанския натиск. Говоренето на премиера Бойко Борисов понякога е шизофренно. Българската политика работи само със слухове, а не са факти. Българските медии не са свободни.

Това са само част от всички тежки диагнози, които Даниел Кадик, директор за Югоизточна Европа на Фондацията за свобода „Фридрих Науман“, прави за страната ни и политическия живот у нас. С него за Би Ай Ти разговаря по различни теми колегата ни Илия Вълков.

Мониторинговият механизъм на ЕК над България не само не бива да се премахва, но за страната трябва да има и последици заради несправянето с корупцията и липсата на реална съдебна реформа, смята Кадик, който живее у нас. Той споменава като възможни санкции спирането на паричния поток от европейски фондове и разделянето на България от Румъния в докладите за правосъдието.

Повтаряемостта на написаното в тях е единствено напомняне, че всички тези неща все още не са направени, отбелязва той и напомня, че специално за България е била въведена категорията „организирана престъпност“, в борбата с която по думите му няма почти никакъв напредък.

Според Кадик у нас продължава да съществува безнаказаност за българските политици

„Някои изглежда са въвлечени в корупция, организирана престъпност, връзкарство, но няма истинско разследване или присъда за тези хора. Това е проблемно и навежда на мисълта, че те са свързани с хора от съдебната система – както с прокурори, така и със съдии. Тези хора, които са съдени, изглежда не са разследвани качествено, което също изпраща много лоши сигнали към обществото – тези хора на върха могат да си правят каквото искат и нищо няма да им се случи“.

„Българите не трябва да бъдат засегнати. Те не трябва да бъдат спирани да пътуват свободно в Европа. Българските политици обаче са създали среда, заради която страната не заслужава да бъде извадена от мониторинга. Мисля, че има фундаментално неразбиране между Брюксел и София. Поощряването и засилването на играта не означава, че се справяш добре. Поощряванетo трябва да се разчита като „направи нещо най-накрая“., казва още Кадик.

Той спомена и за слухове, че германският канцлер Ангела Меркел буквално е крещяла на премиера Борисов за това, че не е присъствал по време на гласуването за съдебната реформа в българския парламент.

Даниел Кадик заяви също, че много трудно разбира Борисов

и че понякога говоренето му буквално му се струва шизофренно, като визира оптимизма на премиера, че страната ни е напълно готова за евентуален бежански натиск.

„Направих много интересно пътуване в края на миналата седмица. Взех кола от Истанбул по целия път към Македония, като преминах и през Сърбия. Говорих много с различни хора – с българи от подземния свят, хора в бежански лагери и бежански организации.

Това, което ни казаха е, че само една трета от местата в центровете са заети. Като видях, че хората не искат да останат в България, цялата административна тежест, която те срещат, мисля, че държавата наистина не е в състояние да приема бежанците. Границите са много неефективно пазени“, разказа той.

Кадик припомни и слоган от кампанията на Борисов през 2014 г. – „Сега ще работим за България“, и попита – за кого е работил преди това.

„Има една красива България, погребана под купчина проблеми. Затова съм тук с моята организация – да я изкопая отново и да я покажа на българите“, оптимист е все пак той.

Защо България не е готова да поеме натиска на имиграционната вълна след спирането на Балканския маршрут, как Кадик тълкува политическите настроения в Германия след успехите на крайнодесните „Алтернатива за Германия“, доволен ли е от сделката на ЕС с Турция, оптимист ли е за либералните възгледи в Европа и какво все пак му харесва у нас?

Разберете отговорите на тези и други въпроси в интервюто на Илия Вълков с Даниел Кадик:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

 1. ангел марков

  ПАРНОТО: „РАЗВОДА С ТОПЛОФИКАЦИЯ”, „БЕЗПЛАТНОТО САНИРАНЕ” ВЛАСТТА И НАЦИОНАЛНИЯ ОМБУДСМАН
  РАЗВОДА С ТОПЛОФИКАЦИЯ НЕВЪЗМОЖЕН! ЗАЩО И ПОРАДИ КАКВИ ПРИЧИНИ? ВСЕКИ КОЙТО ТВЪРДИ ТОВА, ОБСЛУЖВА МАФИЯТА!

  Не съществува брак, за да е необходим развод? Зависимостта на потребителите от монополиста е резултат от бруталната злоупотреба на Топлофикация с монополното си положение, реализирано чрез несъществуващото в ЗЕ задължение – „продавачът е длъжен да доставя в абонатната станция”, включено в съгласуваните от МЕ и одобрени от КЕВР общи условия за продажба на топлинна енергия (ОУ).
  С включването в ОУ на „доставка в абонатната станция не се сключва брак между Топлофикация и гражданите а Топлофикация отнема правото на гражданите да купуват, с което се ликвидират Закона за енергетиката и пазарните принципи, и пазарните отношения
  По същество израза „развода с Топлофикация е невъзможен” е продукт на енергийната мафия, която разпорежда на корумпираната власт да не се занимава със законността при парното, да не се допусне установяването на бруталната злоупотреба с монополно положение, с което е отнето правото на гражданите да купуват. Да не се търсят причини, вина, виновни и отговорност за отнетото право, и най – важното – да не се допусне прекратяване на наложената брутална злоупотреба с монополното положение, а вината за резултата от злоупотребата да продължава да се прехвърля върху нямащите нищо общо с вината и нарушението – гражданите, включително и чрез съда.
  За да се прекрати бруталната злоупотреба с монополното положение и за да се възстанови правото на гражданите, но без да се признават безспорните факти: 1. Бруталната злоупотреба с монополно положение от страна на Топлофикация; 2. че с ОУ е ликвидиран ЗЕ; 3. че в ОУ не се съдържа сделката „пренос на топлинна енергия”, за която е издаден лиценз; 4. Че Топлофикация не изпълнява задълженията си по издадения лиценз; 5. Че топлинната енергия не се продава, с което се изключва възможността за купуване; 6. че е отнето законното право на гражданите да купуват;, енергийната мафия предложи на властта Закона за енергийната ефективност (ЗЕЕ).
  Властта прие предложението на мафията за приемането на ЗЕЕ, но така и не разбра, че ударението се слага върху преминаване към индивидуално захранване на всяко жилище, с което се ликвидира злоупотребата, а правото за купуване възстановяват? Така властта с неразбирането си за главната цел определена за постигането със ЗЕЕ, го опорочи.
  По друг начин стоят нещата при омбудсмана. При първоначалните си изяви омбудсмана заявяваше: „Така като ме гледате на какво Ви приличам”, в смисъл, че няма да мога да се справя с една Топлофикация ли? Това изявление омбудсмана правеше, защото в този момент не знаеше за какво точно става въпрос, а именно, че в проблема не се съдържа само Топлофикация, а в него са включват енергийната мафия и цялата корумпирана власт.
  До провеждането на „кръгла маса с гражданите”, омбудсмана премина през катарзиса от „Така като ме гледате” до „развода с Топлофикация невъзможен”, поради което, без да го признае публично, обяви като свои, предложените от мафията мероприятия за решаване на проблема, първо място в тези мероприятие заемаше незабавното преминаване към хоризонтална сградна инсталация, т. е. ликвидиране на бруталната злоупотреба на Топлофикация и възстановяване правото на гражданите да купуват, но без да се признава злоупотребата на Топлофикация с монополно положение.
  След редица срещи с „отговорните” институции (нещо като съвещанието на канибалите с какво да сготвят поредната жертва), националния омбудсман обяви тържествено – „развода с Топлофикация невъзможен”, без да представя доказателство и документ за сключен брак между Топлофикация и гражданите, а за такова доказателство се приема Нотариалния акт за покупката на жилището, в който не е записано, че нямаш право да купуваш произвежданата от Топлофикация топлинна енергия. Така че, акта за покупка на жилището по никакъв начин не обвързва Купувача с Топлофикация.
  За незабавното решаване на проблема е необходимо цялата корумпирана власт да признае безспорния факт, че Топлофикация злоупотребява по брутален начин с монополното си положение при което: ; 1. че с ОУ е ликвидиран ЗЕ; 2. че в ОУ не се съдържа сделката „пренос на топлинна енергия”, за която е издаден лиценз; 3. Че Топлофикация не изпълнява задълженията си по издадения лиценз; 4. Че топлинната енергия не се продава, с което се изключва възможността за купуване; 5. Че Топлофикация не изпълнява задължението си да гарантира параметрите на топлоносителя в отоплителния контур след абонатната станция; 6. че Топлофикация не поддържа баланса между производството и потреблението; 7. че е отнето законното право на гражданите да купуват.
  Само един пример за корупцията във властта. Председателя на КЕВР издава на 21.07.2015 год. Решение за продължаване с десет години срока на издаден лиценз „за пренос на топлинна енергия”, без дейността „пренос на топлинна енергия” да се съдържа в одобрените от КЕВР общи условия, и без Топлофикация да е изпълнявала в продължение на 15 години задълженията си по същия лиценз. Лиценза се издава от КЕВР за да се укрие бруталната злоупотреба с монополно положение от страна на Топлофикация, наложена чрез несъществуващото в Закона за енергетика задължение, записано в общите условия за продажба на топлинна енергия „продавачът е длъжен да доставя в абонатната станция” продавачът няма да продава, а само ще доставя, и то къде, в собствената си абонатна станция на себе си? А за това, че е доставял на себе си, търси заплащане от гражданите, включително и чрез съда.
  Исканията на разни „експерти”, които също както и властта нямат представа за какво точно става въпрос, а предлагат решение на проблема с мероприятия, които нямат нищо общо с причината която го поражда, без всякакво съмнение обслужват интересите на Топлофикация, енергийната мафия и корумпираната власт, като отклоняват вниманието от причината пораждаща проблема, с което нанасят непоправими вреди на обществото.
  23.03.2016 год.

 2. ангел марков

  Господин Премиер, какво според Вас представлява следния безспорен факт: с чл. 16, ал. 1. т. 6 от издадения през 1999 год. Закон за енергетиката и енергийната ефективност, е дадена компетентност на КЕВР да определя (изготвя) подзаконовия нормативен административен акт „общи условия за продажба“, като тук става въпрос за общите условия за всички дейности в енергетиката свързани с производството и продажбата на стоковата продукция, произвеждана в енергетиката. С решение на „Народното“ събрание, в нарушение на Конституцията и на Закона за нормативните актове, компетентността за изготвянето на общите условия се прехвърля от КЕВР на топлоснабдителните организации (ТСО) – чл. 106а ЗЕЕЕ (Д. в. бр. 108 от 2001 год). По късно към така прехвърлената компетентност се присламчват всички търговски дружества от енергетиката.
  По същество, прехвърлянето на компетентност е равносилно на създаването на втори нелегален и криминален законодателен орган – органа на който първоначално със закона за създаване на органа е дадена и компетентността му.
  След прехвърлената на ТСО компетентност, да изготвят общите условия, същите изготвят общите условия, в които си записват несъществуващо в ЗЕЕЕ задължение – „продавачът е длъжен да доставя в абонатната станция на сградите“, което по същество представлява нов закон, с който нов закон се ликвидира изцяло и без остатък приетия от НС ЗЕЕЕ.
  КЕВР одобрява така създадените общи условия, които не съдържат определената със ЗЕЕЕ сделка „пренос на топлинна енергия“, за която сделка, същата тази КЕВР вече е издала лиценз „за пренос на топлинна енергия“.
  Записаното в общите условия за продажба на топлинна енергия, несъществуващо в ЗЕЕЕ задължение „продавачът е длъжен да доставя в абонатната станция“, представлява брутална злоупотреба с монополно положение от страна на Топлофикация, която злоупотреба се прилага вече 25 години (и преди приемането на ЗЕЕЕ) .
  Сега никой не иска да признае извършеното от „Народното“ събрание нарушение на Конституцията и на ЗНА и наложената от Топлофикация злоупотреба с моноплоно положение, чрез съгласуваните от МЕ и одобрени от КЕВР общи условия, с прилагането на който са установени, невиждани произвол, измами, беззаконие, корупция, нарушаване на човешките право и увреждане интересите на гражданите.
  Ето как, на Топлофикация е предоставена законодателна инициатива, а КЕВР е превърната в криминален законодателен орган.
  ИЗВОД: В Република България корупцията е тотална, укриваща извършени нарушения, от НС, МЕ, КЕВР и Топлофикация, които компетентните органи вероятно ще определят като престъпления, а Вие твърдите, че в България няма корумпирани политици. Всеки вижда точно толкова, колкото знае.
  23.03.2016