четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Терор по български, или за „институционалната динковълевщина“

Терор по български, или за „институционалната динковълевщина“

„Предстоящите президентски избори, а може би и парламентарни, карат всички да са популисти, а премиерът да е една подобрена версия на Динко Вълев. Това, което прави в момента държавата ни, е една динковълевщина, само че институционална“.

Това заяви в еМисия България журналистът Емилия Милчева, която коментира заедно с колегата си Петя Владимирова последните събития у нас, включително и антитерористичното учение в София, което бе проведено точно в деня на брюкселските атентати. Двете гостуваха в предаването на Полина Паунова по Би Ай Ти.

Те се съгласиха, че учението е било хаотично, зле организирано и е предизвикало едновременно и паника, и смях у очевидците.

„Ако някой очаква в държава, в която камерите на МВР по границите не работят поради липса на ток и която не може да се справи с телефонните измамници, да бъде проведено едно отлично учение (понеже премиерът поздрави участниците), то значи ние сме невероятни идеалисти и утописти“, коментира още Милчева.

Кой обучава МВР на антитероризъм, попита тя и добави, че не е видяла у нас да са идвали спецекипи от държави, в които наистина се вземат ефективни антитероричстични мерки.

„Възмутена съм от агресивния популизъм в момента. „Антитерористично обучение“ за мен е вътрешнопротиворечиво понятие, това е нонсенс. Това са само показни действия“, заяви и Петя Владимирова.

Журналистите коментираха и хаоса около получените от американското посолство предупреждения за терористична опасност в София и последвалите реакции от страна на българските власти, както и ситуацията в Белгия след атентатите там.

В предаването от Брюксел се включи и Десислава Апостолова, бивш главен редактор на „Новинар“, която две години е живяла в квартал Моленбек.

Свидетел съм как цяла Белгия с години си затваря очите за случващото се там и как проблемите се замитаха, разказа тя. „Терорист не се става от днес за утре, тези хора бързо се радикализират, но преди това те са родени и израснали в тази среда там“.

Един от големите виновници според нея е кметът на Моленбек, който е на този пост от две десетилетия и който по думите й си е затварял очите в замяна на преизбирането си, като често се е намесвал и в работата на полицията в квартала.

Чуйте целия разказ във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Франция прелива от много Моленбек. Франция ги създава в изобилие.